Fietsmanifestatie in Ter Kameren: 'Niks te maken met agressieve jongeren'

LG
© BRUZZ
01/03/2021

De organisatoren van de fietsbetoging zondagmiddag distantiëren zich van de incidenten met de politie in het Ter Kamerenbos. Zondagmiddag fietsten bijna 1000 jongeren door Ter Kamerenbos als protest tegen de strenge coronamaatregelen. Enkele uren later moest de politie zo'n honderd jongeren uit elkaar drijven die de maatregelen niet respecteerden.

Volgens organisator Marvin Weymeersch van Cycle for Freedom werd de fietsbetoging netjes en correct afgesloten nog voor de avond viel. "Om kwart voor vijf in de namiddag hebben we onze muziek uitgeschakeld nadat we 6 rondjes rond het bos hadden gefietst. Dat was de afspraak, en omdat iedereen op de fiets zat werd er ook rekening gehouden met de maatregelen. We hebben jongeren ook zeker niet aangemoedigd om alcohol te gebruiken - integendeel. Het moest net duidelijk zijn dat we het correct willen doen."

Toch werden rond 19 uur politieagenten in het Ter Kamerenbos met allerlei materialen bekogeld toen ze een groep van zo'n honderd jongeren uit elkaar wilden drijven omdat ze te dicht bij elkaar stonden en dansten zonder mondmasker. De jongeren scandeerden herhaaldelijk 'Liberté'. Maar volgens Weymeersch heeft de betoging eerder op de dag hier niet toe opgeroepen.

Aangepast, niet afgeschaft

"Het is niet omdat we protesteren voor andere maatregelen, dat we willen provoceren en deze nu niet willen respecteren. We hebben alles net in samenspraak met de burgemeester en de politie georganiseerd. Wat we willen zijn maatregelen die aangepast zijn aan ieders situatie." Cycle for Freedom wordt georganiseerd door en voor jongeren, en vindt elke maand plaats.

"We hebben nog steeds even strenge maatregelen als vorig jaar bij het begin van de pandemie", zegt Weymeersch, en dat is volgens hem het grootste probleem. De maatregelen moeten ondertussen meer aangepast moeten worden op maat van bevolkingsgroepen. "We weten ondertussen zoveel meer over het virus. We vinden dat jongeren terug op reis moeten kunnen gaan, of op z'n minst terug op de universiteit kunnen aanwezig zijn. Ze moeten samen creatieve dingen kunnen doen, ondernemen en uitgaan. Maar ik betreur wat er gisterenavond is gebeurd met de politie. Dat hebben we niet gewild, en naar mijn mening is onze betoging ook netjes uit elkaar gegaan op het aangegeven uur. Met enige agressie hebben we dus niks te maken."

Ilse van De Keere, woordvoerder van de politie, geeft aan dat er geen aantoonbare reden is om aan te nemen dat de groep jongeren 's avonds iets te maken had met de fietsbetoging. "Onze prioriteit was het uiteendrijven van een groep jongeren die geen enkele maatregel respecteerde en duidelijk met zo'n honderd bij elkaar troepte. Ze maakten aanstalten om een feest te starten. Dit hebben we vermeden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , terkameren , protest , fietsprotest , anticoronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni