Gasinfrastructuurgroep Fluxys en onderzoekers van de KU Leuven gaan een jaar lang de productie van waterstofpanelen testen en analyseren. Dat hebben de twee partners vrijdag in een persbericht bekendgemaakt. De panelen staan op het dak van het Fluxys-laboratorium in Anderlecht.
Fluxys en KU Leuven testen waterstofpanelen in laboratorium in Anderlecht
Waterstofpanelen produceren groene waterstof uit zon en waterdamp vanuit de lucht. Omdat er bij de aanmaak geen CO2-emissies vrijkomen, kunnen ze een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. Bovendien kan waterstof voor langere periodes worden opgeslagen. De panelen zouden als vervanging van fossiele brandstoffen gebruikt kunnen worden, om bijvoorbeeld gebouwen te verwarmen of auto's te laten rijden.
De testopstelling in Anderlecht wordt gebruikt om meer kennis te vergaren over de waterstofpanelen. "De panelen staan in verschillende oriëntaties opgesteld", zegt Jan Rongé, postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven. "De metingen en analyses in het Fluxys-laboratorium zullen ons tonen welke variaties in het productieprofiel en de samenstelling van de waterstof optreden naargelang de oriëntatie van de panelen, de weersomstandigheden, het moment van de dag en de seizoenen. Met die gegevens kunnen we de technologie verder verfijnen."
Fluxys wil vanaf 2025 een gedeelte van zijn bestaand aardgasnet ombouwen tot een waterstofnet. "De samenwerking met KU Leuven is voor ons ook een opportuniteit om onze kennis te delen, en op die manier onze schouders onder de toekomst te zetten", zegt Raphaël De Winter, directeur innovatie bij Fluxys. De testen gebeuren onder de koepel van het Solhyd-project van de KU Leuven. Sinds 2011 werkt de KU Leuven via dat project aan het ontwikkelen van waterstofpanelen.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , kuleuven , Fluxys , waterstofpanelen