Zowat 250 Franstalige geneeskundestudenten hebben woensdag aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) geprotesteerd tegen de artsenquota. Ze verzetten zich tegen de plannen van de minister om het aantal Riziv-nummers dat in Wallonië wordt toegekend te beperken als de Franse gemeenschap er zelf niet in slaagt een doeltreffende filter te voorzien.
Franstalig studentenprotest tegen artsenquota aan kabinet Vandenbroucke
Elk jaar bepaalt een federale planningscommissie het aantal artsen en tandartsen dat vijf jaar later mag afstuderen. Aan de hand daarvan legt de federale overheid het aantal erkenningsnummers vast. De deelstaten - die bevoegd zijn voor onderwijs - organiseren ingangsexamens om het aantal afstuderende artsen te beperken.
Alleen deed Franstalig België dat jarenlang niet, waardoor er systematisch te veel artsen afstudeerden. Sinds 2017 is er wel een ingangsexamen, maar die filter blijkt niet efficiënt. Vandenbroucke wil een efficiëntere filter in Franstalig België.
Komt die er niet, dan zou de minister het aantal Riziv-nummers afgeleverd aan de geneeskundestudenten in de Franse gemeenschap kunnen beperken. Het wetsontwerp dat dat regelt kreeg al groen licht van de regering en wordt binnenkort gestemd in de Kamer.
Studentenprotest
Ongeveer 250 Franstalige geneeskundestudenten hebben woendag geprotesteerd aan het kabinet van Vandenbroucke. Een delegatie van hen werd ontvangen door de kabinetschef van de minister. Volgens Lucas Van Molle van de Federatie van Franstalige studenten (FEF) blijft de minister bij zijn standpunt.
Op dit moment studeren elk jaar ongeveer 850 Franstalige artsen af, terwijl er voor hen eigenlijk maar iets meer dan 500 Riziv-nummers beschikbaar zijn, waardoor de overheid telkens extra erkenningsnummers moet afleveren. Vlaanderen besliste daarom vorig jaar om de quota zelf ook los te laten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , studenten geneeskunde , artsenquota