Philippe Van Parijs

Franstalige denkers lanceren 'Pas en notre nom'

© brusselnieuws.be
25/02/2011
Eric Corijn vroeg in zijn column hier om een Franstalige ‘Pas en notre nom’. De Standaard en Le Soir pakken nu uit met een oproep van acht vooraanstaande Franstaligen aan de eigen politici. “Hun verkrampte immobilisme, hun kortzichtigheid, (…) heeft al te vaak het bedje gespreid voor het Vlaams-nationalisme.” De auteurs tekenen ook een visie uit voor Brussel.

De ondertekenaars, die hun tekst ook meteen de titel 'Pas en notre nom' meegeven, heten Philippe Van Parys (hoogleraar UCL), Jacques Borlée (athletiektrainer), Etienne De Callatay (economist), Alain Deneef en Serge Fautré (bestuurders van verschillende vennootschappen), Eric Dekeuleneer, Henri Goldman (publicist) en Fatima Zibouh (doctorant politieke en sociale wetenschappen).

"Op 21 januari kwamen talrijke Vlaamse kunstenaars samen in de KVS, de Vlaamse schouwburg in Brussel, om zich af te zetten tegen bekrompen nationalisme en om uit te roepen dat mensen die dat promoten niet in hun naam spreken," schrijven de acht.

"We brengen hulde aan dat initiatief, want het ontkracht op spectaculaire wijze het homogene beeld en de karikatuur die zowel in Franstalig België als in het buitenland leven over 'Vlamingen'." (…)

De auteurs - die bij De Standaard overigens het hoofdartikel op de voorpagina krijgen terwijl Le Soir zich vooraan beperkt tot een bescheiden verwijzing onderaan diezelfde openingspagina - richten zich duidelijk tegen het communautarisme ten zuiden van de taalgrens.

"Dezer dagen wordt de KVS op de korrel genomen in het Vlaams Parlement voor het moedige initiatief dat ze genomen heeft," vervolgen de auteurs. "Voor ons, Franstalig Brusselse ondertekenaars van deze tekst, is het moment gekomen om blijk te geven van solidariteit, door op onze beurt te zeggen: 'Niet in onze naam!' Maar let wel: die uitroep is niet gericht tegen het Vlaams-nationalisme. Dat zou te banaal en te gemakkelijk zijn. Hij is gericht tegen het communautarisme van een deel van de Franstalige politiek. Hun verkrampte immobilisme, hun kortzichtigheid, hun weigering of onvermogen om onze toekomst in de diepte te herzien, heeft al te vaak het bedje gespreid voor het Vlaams-nationalisme.

Geen 'voornamelijk Franstalig grondgebied'
Brussel is voor de ondertekeners alvast niet zomaar een vooral Franstalige stad. "Om te beginnen weigeren we ons stadsgewest te beschouwen als voornamelijk Franstalig grondgebied waar de minzaam getolereerde taalminderheden maar moeten assimileren. Brussel is vooral de kosmopolitische hoofdstad van de Europese Unie en een kleine wereldstad, gevoed door immigranten van verder weg. Ze zal dat altijd blijven. Of het Frans nu onze moedertaal is of niet, door ons onderwijs hebben we een nauwe band met de Franstalige cultuur en de Franse taal. Maar de Vlaamse cultuur en de Nederlandse taal zijn evengoed belangrijke onderdelen van de Brusselse identiteit, en moeten dat blijven. We vinden hoegenaamd niet dat het Nederlands in Brussel uitgeroeid moet worden. Integendeel: we vinden het van kapitaal belang voor de toekomst van jonge Brusselaars van elke origine dat ze veel beter dan de vorige generaties Nederlands leren, dat ze trots zijn het te kunnen spreken en het beschouwen als een deel van zichzelf.

Nederlands leren in de Rand
De auteurs vinden ook dat wie naar de Vlaamse Rand rond Brussel verhuist gerust Nederlands mag leren. "Bovendien vinden we het terecht dat van mensen die zich duurzaam in Vlaanderen of in Wallonië vestigen verwacht wordt dat ze de moed en de nederigheid hebben om de officiële taal van hun gewest te leren. We begrijpen dat de splitsing van BHV hier en daar geïnterpreteerd werd als een symbolische erkenning van die legitimiteit. En we verwerpen dan ook de onverantwoorde vurigheid waarmee de Franstalige partijen zich verzetten tegen die splitsing. Zo wekken ze enkel wrevel op bij de Vlaamse partijen, in plaats van meteen op zoek te gaan naar een redelijk compromis."

De acht spreken zich ook uit voor het idee van een België met vier sterke deelstaten, meertalig onderwijs in Brussel en de afschaffing van de eentalige kiescolleges in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni