De gemeente Oudergem moet meer dan 2.000 euro gerechtskosten betalen aan een Nederlandstalige Brusselaar. In 2016 kreeg die een parkeerboete, in het Frans. Op vragen van de bestuurder om de boete in het Nederlands te krijgen, ging de gemeente niet in. "Het is belachelijk dat het zo ver moest komen voor een boete van 25 euro.”
Franstalige parkeerboete van 25 euro wordt dure grap voor gemeente
In 2016 kreeg Jan De Groote een parkeerboete van de gemeente Oudergem toen hij de wagen van zijn toenmalige vriendin noodgedwongen aan de kant moest laten staan. “De auto stond geïmmobiliseerd in een blauwe zone wegens een lekke band, zonder parkeerschijf”, zegt hij aan BRUZZ. “Omdat ik toen de bestuurder was, vroeg mijn vriendin om de zaak zelf te regelen.”
Zijn toenmalige vriendin is Franstalig, dus werd de boete ook in die taal opgestuurd. “Herhaaldelijk heb ik aangegeven dat ik de informatie in het Nederlands wilde ontvangen”, vertelt De Groote. De gemeente bleef hem in het Frans aanschrijven en ging uiteindelijk over tot een fiscaal dwangbevel. Op 26 december vorig jaar zou een deurwaarder binnen de vierentwintig uur beslag kunnen leggen op zijn rekening.
De Groote, zelf een advocaat, trok daarop meteen naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. “Volgens de gemeente ging het om een gemeentelijk dwangbevel, maar daarvoor heb je de goedkeuring van het college nodig”, aldus De Groote. “Die goedkeuring kon de gemeente niet voorleggen, dus trok ze zich terug.” Daarop kreeg De Groote uiteindelijk gelijk in een vonnis van 19 januari 2019 en de gemeente werd verplicht tot de betaling van een rechtsplegingsvergoeding van 1.440 euro.
'Inbeslagname kunstwerken'
“Dat werd meer dan 2.000 euro omdat de gemeente vijf maanden heeft gewacht om te betalen”, gaat De Groote verder. Dat geld heeft de advocaat nog niet ontvangen. Het bevel tot betalen werd op 14 maart overgemaakt aan de gemeente. Omdat de gemeente de betaling van die vergoeding zou geweigerd hebben, heeft een deurwaarder beslag gelegd op enkele kunstwerken uit het gemeentehuis, weet Het Laatste Nieuws. Dat zegt ook Jan De Groote, die een pv van de beslaglegging heeft.
“De schilderijen zijn niet in beslag genomen”, reageert waarnemend burgemeester van Oudergem Sophie De Vos (Défi). “De vergoeding moest eerst worden goedgekeurd door het college. Dat is ook gebeurd op 14 mei”, aldus De Vos. “Op 15 mei kregen we de deurwaarder over de vloer. Een dag later was de betaling uitgevoerd. Het is belachelijk dat het zo ver moest komen voor een boete van 25 euro.”
Lees meer over: Oudergem , Samenleving , parkeerboete , Nederlands , taalwetgeving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.