Een reiziger diende een klacht in tegen de NMBS nadat een conducteur de passagiers ter hoogte van Vilvoorde zowel met een ‘goedemorgen’ als met een ‘bonjour’ begroette. Volgens de taalregels moet dat immers in het Nederlands gebeuren op Vlaams grondgebied. De NMBS vraagt om een flexibelere regelgeving.
Te vroeg 'bonjour' zeggen zadelt NMBS-conducteur met klacht op
Bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht kwam recent een klacht binnen omtrent de taalkeuze van treinconducteur Ilyass Alba. Die had enkele weken geleden ter hoogte van Vilvoorde, net voor de grens met het Brussels Gewest, de reizigers zowel in het Nederlands als in het Frans begroet. Dat schrijft het Nieuwsblad en bevestigt de NMBS.
Volgens de taalregels mogen conducteurs de reizigers enkel in het Nederlands welkom heten op Vlaams grondgebied. Pas wanneer de trein het Brussels Gewest binnenrijdt, mogen de begeleiders hun boodschappen in het Nederlands en Frans omroepen.
Enkel op treinen richting Brussels Airport kan er in de drie landstalen, en ook in het Engels, gecommuniceerd worden.
Ontslagnemend federaal minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), vroeg alvast om een soepelere taalwetgeving. “De strikte, blinde toepassing ervan, zoals regelmatig geëist door Vlaams Belang en de N-VA, heeft vandaag nog weinig zin”, stelde hij in L’Avenir. Ook de NMBS is daar voorstander van.
Nog volgens de treinmaatschappij is het niet de eerste keer dat er een dergelijke klacht wordt ingediend.
'Uitermate respectloos'
CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wil niet weten van soepelere taalregels op het spoor. Hij noemt het voorstel "uitermate respectloos voor onze Nederlandse taal en een bijzonder slecht signaal".
"Alle sympathie voor de treinconducteur die zijn begroeting ongetwijfeld goed bedoeld had, maar het is belangrijk dat we als overheid onze taalwetgeving niet zomaar overboord gooien", zegt Mahdi, zelf inwoner van Vilvoorde.
De CD&V-voorzitter benadrukt dat zijn partij niet zal toestaan dat de taalregels bij de NMBS versoepeld worden.
"Dat een Ecolo-minister het Nederlands niet altijd even belangrijk vindt, hoeft niet te verbazen. Maar als zelfs onze overheid en onze overheidsdiensten het niet meer belangrijk vinden om Nederlands te spreken en taalevenwichten in ons land te respecteren, hoe kunnen we dan ooit verwachten dat mensen die komen werken of wonen in Vlaanderen onze taal leren en er respect voor hebben?", klinkt het.
Lees meer over: Mobiliteit , NMBS , Georges Gilkinet , taalwetgeving