GAS-boetes: 16.000 in Molenbeek, 400 in Anderlecht
Het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) draait op volle toeren. Sinds 2005 werden er 111.000 dossiers geopend, waarvan 43.000 in 2011 alleen. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Vincent Lurquin (Ecolo) opvroeg bij minister-president Charles Picqué (PS).
De verschillen tussen de gemeenten zijn groot. Zo ging het aantal boetes in Anderlecht zelfs achteruit, met 508 in 2010 tegenover 406 het jaar nadien. In Sint-Pieters-Woluwe was er een daling van 336 naar 191. Molenbeek daarentegen deelde vorig jaar maar liefst 16.169 GAS-boetes uit.
"Die boetes werden bijna allemaal uitgeschreven tegen foutparkeerders in de Gentsesteenweg", zegt Jan Gypers (Open VLD), schepen voor Mobiliteit en voormalig schepen voor Netheid. "In de vorige legislatuur was netheid helemaal geen prioriteit voor de politie, maar dat gaat nu veranderen. De prioriteit voor de GAS-boetes komt nu bij sluikstorten te liggen, en ook bij de invoer van taakstraffen, naar het voorbeeld van Leuven."
14 jaar
In 2013 staat er een uitbreiding van het GAS-systeem op het programma. Zo wordt het mogelijk om minderjarigen vanaf 14 jaar een boete te geven. Er kan ook een tijdelijk straatverbod uitgevaardigd worden door de burgemeester. En het bedrag van de boetes kan oplopen tot 350 euro (175 euro voor minderjarigen).
Gemeentes zullen ook een gezamenlijk GAS-reglement kunnen opstellen per politiezone, en eventueel zelfs voor de zes zones samen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.