Aangezien slechts weinig mensen effectief aan de Ninoofsepoort wonen, stelt zich daar een probleem van sociale controle. Dat zegt Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR). Ze maant het Gewest aan om snel werk te maken van de geplande herontwikkeling om de verschillende buurten met elkaar te verbinden.
'Gebrek aan sociale controle aan Ninoofsepoort'
In een eerste reactie op het schietincident vlak voor Nieuwjaar, liet Schepmans zich nog ontvallen dat ze zich zelf niet aan de Ninoofsepoort zou wagen om 4 uur 's nachts. Maar objectief gezien kan men de buurt niet als een no-go-area bestempelen, stelt de burgemeester van Molenbeek nu in een persbericht.
"De politie patrouilleert er regelmatig, de preventiediensten leveren er goed werk en de criminaliteit ligt er niet hoger dan dan in andere wijken", aldus Schepmans. Eerder vandaag werd bovendien al beslist om extra te patrouilleren in de buurt. De Ninoofsepoort behoort ook tot de eerste wijken die nieuwe, zogenaamd slimme, camera's krijgen.
Breuk in de stad
De problemen van de Ninoofsepoort vloeien volgens Schepmans voort uit het feit dat de buurt al meer dan twintig jaar een breuk in de stad vormt. "Er is veel leegstand en heel wat onbewoonde huizen zijn vervallen. Door het geringe aantal bewoners is er weinig sociale controle."
Schepmans onderstreept dat de gemeenten volop inspanningen levert om de buurt nieuw leven in te blazen. "Recent hebben we de Pierron-speeltuin heringericht, het hotel Belle-Vue is in aanbouw en in de De Bonnestraat komt een school met 450 plaatsen."
Maar de grootste impuls moet van het Gewest komen, zegt de burgemeester, verwijzend naar de (aanslepende) plannen om onder meer een park, woningen en misschien zelfs een museum te bouwen. "De geplande woningen van de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij en Besix RED kunnen de twee kanaaloevers met elkaar verbinden. Er is ook sprake van een museum voor hedendaagse kunst. Alle ideeën zijn welkom maar die projecten hebben tijd nodig. We kijken er vol ongeduld naar uit."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.