Geen nieuwe Europese wijk op Deltasite
Dat schrijft De Tijd dinsdag. Het Brussels Gewest schoof de Deltasite zelf naar voor als plaats om een tweede Europese wijk in Brussel uit te bouwen. Op wat nu nog braakland en spoorterrein is, zou de Commissie meer dan 200.000 vierkante meter aan kantoren en 70.000 vierkante meter aan archieven inplanten.
Het Europese project is nu van de baan, het Gewest was namelijk niet tevreden met het project dat Europa voor ogen had. Naarmate de onderhandelingen vorderden zou het enthousiasme van het Gewest bekoeld zijn. Om het project verder te helpen moest het Gewest een richtschema voor de site opstellen, maar daar werd sinds 2009 niets meer over vernomen.
Volgens minister-president Charles Picqué (PS) was het Delta-project "te groot".
"Een dergelijk kantooroppervlakte is eenvoudigweg niet mogelijk op de site, " zegt zijn woordvoerster Aude Lavry aan brusselnieuws.be. "Toch niet zonder het stadsweefsel te vernietigen. Wij geven de voorkeur aan een gezonde mix van functies. Daarom komt er ook een ziekenhuis en nog enkele andere projecten." Het Gewest gaat nu enkele studies bestellen en wil de site eerder een woonfunctie geven. "We gaan nu op zoek met de Commissie naar andere plaatsen om aan hun kantoorbehoefte te voldoen," weet Lavry.
Ook de gemeente Oudergem was allesbehalve enthousiast over het project. Burgemeester Didier Gosuin liet eerder deze maand in Le Soir optekenen dat zijn voorkeur uitging naar "een nieuwe stadswijk, met woningen en crèches".
Verschillende milieu- en stadsverenigingen hadden eveneens vragen bij het project. De nabijheid van de E411 zou een aanzuigeffect voor wagens creëren en ondanks de nabijheid van enkele treinstations was ook de ontsluiting via het spoor allesbehalve vanzelfsprekend.
Wetstraat is andere twistpunt
Het Gewest had in 2007 ook de Josaphat-site naar voor geschoven, maar die zou te moeilijk zijn om te ontwikkelen. De Europese Commissie moet zich nu wenden tot de privémarkt voor extra kantoren. Dat zou voor speculatie in de Brusselse kantorenprijzen kunnen zorgen. De Commissie is immers een grote speler op de vastgoedmarkt. Nu al bezet ze 900.000 vierkante meter, waarvan slechts een derde in eigen bezit is.
Een en ander zorgt uiteraard voor wrevel tussen Europa en het Gewest. In De Tijd spreken Europese bronnen van "lamentabele" stadsplanning. Naast het Delta-dossier zorgt immers ook de onduidelijkheid over de heraanleg van de Wetstraat voor wrijvingen. Sinds de Franse architect Christian de Portzamparc de ontwerpwedstrijd voor de nieuwe Wetstraat won, werd ook in dat dossier weinig vooruitgang geboekt.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.