Urenlang vergaderen leverde maandag weinig tot niets op tussen de vakbonden en de gewestelijke netheidsdiensten. Voorlopig wordt er niet gestaakt bij de vuilnisophalers, en dus gaat de dienstregeling grotendeels door. Net Brussel raadt wel aan om blauwe en gele zakken binnen te houden tot nader order. De zakken die toch buiten staan worden voorlopig niet gesorteerd, maar verbrand.
Gele en blauwe vuilniszakken blijven best nog even in huis
Ondertussen zijn zo'n 150 personeelsleden van Net Brussel met ziekteverlof, tegenover 175 de vorige week. In het weekend dreigden de vakbonden ook met stakingsacties door een gebrek aan veiligheidsmaatregelen, maar daar was maandag en dinsdag weinig van te merken.
"De staking op maandag was eerder een non-event", laat woordvoerder van Net Brussel Etienne Cornesse zich ontvallen. Er zouden maandag een 'verwaarloosbaar' aantal personeelsleden het werk hebben neergelegd uit onvrede met de huidige beschermingsmaatregelen. "Ik begrijp waarom de mensen thuis willen blijven, maar we zien nu dat de werknemers langzaamaan terug aan het werk gaan", sust Cornesse.
Voorlopig blijft de ophaling van de witte zakken voor restafval dus verzekerd, maar wordt aan de burgers gevraagd om gele en blauwe zaken tot nader order niet op straat te zetten. Wie dat wel doet, zal merken dat de zakken alsnog worden opgehaald - maar het resultaat is dat ze met de rest van het afval worden verbrand, en niet gerecycleerd. Een ophaling voor papier, karton en pmd zou de komende tijd eerder om de vijftien dagen worden georganiseerd.
Straatveger is geen ophaler
De vakbond herhaalt wel de eis dat er striktere veiligheidsmaatregelen komen voor het personeel. De medewerkers dragen op straat handschoenen, maar vragen een extra inspanning op vlak van social distancing en desinfecterende producten.
"Veel van onze mensen blijven thuis uit angst, en niet omdat ze ziek zijn", zegt vakbondsman Michel Piersoul van de liberale vakbond SLFP. "De maatregelen die de politiek voorstelt zijn gewoon niet voldoende. We zitten in een risicovak, en we kunnen niet zomaar intern aan takenherverdeling doen. Daar zouden lichamelijke kwetsuren van komen. Een straatveger is geen vuilnisophaler", herhaalt hij. "We kunnen het ook niet maken om een kwetsbare medewerker rondes van tien kilometer te laten lopen. Het is niet aan onze mensen om dit op te lossen."
Vòor de coronacrisis braken er al vaker stakingen uit bij het netheidspersoneel, maar diezelfde belangen zouden tijdens de huidige crisis niet meespelen, stelt Piersoul. "We willen niet wegen op de verkiezingen nu. Het gaat over de gezondheid van ons personeel, niet over de politiek."
Een nieuw officieel overleg staat voorlopig niet gepland.
Lees meer over: Samenleving , coronavirus , staking vuilnispersoneel , vuilnisophaling
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.