De Brusselse skyline met de Zuidertoren, gezien op 30 januari 2023 vanaf het pas geopende Brucity-gebouw

| De Brusselse skyline met de Zuidertoren, gezien op 30 januari 2023 vanaf het pas geopende Brucity-gebouw.

Gemiddelde huizenprijs in Brussel daalt

© BRUZZ - Belga
20/07/2023

De gemiddelde prijs van een huis dat in het eerste semester van dit jaar in ons land werd verkocht, ligt, zonder met inflatie rekening te houden, 0,3 procent lager dan in heel 2022. Specifiek voor Brussel is dat zelfs 4,1 procent terwijl appartementen 0,6 procent goedkoper werden. Dat blijkt uit een nieuwe Vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat.

Een huis in ons land kostte in het eerste semester gemiddeld 320.937 euro, maar in Wallonië en Brussel wordt intussen een duidelijke daling opgetekend met respectievelijk 1,4 en 4,1 procent. Een Brussels huis kost nu gemiddeld 536.712 euro. In Wallonië is dat 236.148 euro. "Dat is opvallend, want de afgelopen jaren steeg de prijs van een huis constant", aldus notaris Bart van Opstal. In Vlaanderen ging de prijs wel nog omhoog, met 1,7 procent (358.863 euro).

Voor appartementen ligt de gemiddelde verkoopprijs voor heel het land 1,7 procent hoger, op 255.882 euro. In Brussel daalde die prijs echter met 0,6 procent tot 273.208 euro.

Dalende transacties

In de eerste zes maanden van dit jaar was het ook opvallend kalmer op de Belgische vastgoedmarkt dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Vlaanderen was er een opvallende daling van het aantal transacties, met 5,9 procent. De daling van de vastgoedactiviteit in Brussel bedraagt 3,7 procent.

Het dalende aantal transacties moet wel nog in de coronacontext gezien worden. "Toen hadden we een enorme opleving van de markt", zegt Van Opstal. "Het aantal transacties is dan wel gedaald in vergelijking met de eerste helft van 2022, eigenlijk moeten we de vergelijking maken met de periode voor corona. Dan zien we dat de voorbije zes maanden nog meer transacties waren dan in 2019. Dat jaar werd destijds als een heel goed jaar bestempeld."

Wonen

De Brusselse huurprijzen gingen de voorbije jaren de hoogte in en ook kopers moeten diep in de buidel tasten. Die woonnood doet Brusselaars naar nieuwe alternatieve woonvormen grijpen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni