Gesu wordt 'meest prestigieuze hotel van Brussel'

LV
© brusselnieuws.be
04/10/2012
Met een spa in de catacomben van de Gesukerk en een gastronomisch restaurant moet het toekomstige hotel in het voormalige Gesuklooster het meest prestigieuze van Brussel worden. Dat zei ontwikkelaar Pierre Buyssens bij de voorstelling van de nieuwe plannen. [met simulatiebeelden]

De 75 hotelkamers komen in het witte, neoklassieke hoekgebouw op de hoek van de Koningsstraat en het pleintje bij het begin van de Haachtsesteenweg en in het eerste deel van het voormalige klooster langs de Dwarsstraat. In de tweede helft van het klooster komen woningen. Langs de Staartsterstraat komen ook nog nieuwbouwappartementen. In totaal gaat het om 75 woningen. Een vroegere vergunning werd teniet gedaan omdat er geen woningen gepland waren.

Verder komt er een congresruimte in de kapel op de hoek van de Staartsterstraat en de Brialmontstraat. Ondergronds komen 170 parkeerplaatsen. Op de koer van het klooster en tussen de kerk en het hoekgebouw wordt groen aangelegd. Dat laatste zal publiek toegankelijk zijn vanaf de Koningsstraat. De vergunningsaanvraag wordt volgende maand ingediend. Eind 2015 of begin 2016 zou het hotel de deuren moeten openen.

In de voormalige kerk komen geen luxesuites zoals eerder gepland maar wel een brasserie die democratische prijzen zal hanteren. Ook een ingebouwd fritkraam langs de Koningsstraat behoort tot de mogelijkheden.

'Hotel van het hoogste niveau'
Toch mikt het project, met onder meer een spa in de catacomben van de ontwijde kerk en een gastronimisch restaurant, in de eerste plaats op de gefortuneerde toerist.

"De prijzen voor een nachtje op hotel behoren hier tot de laagste in Europa omdat een hotel van het hoogste niveau ontbreekt", zegt Pierre Buyssens van Rosebud Heritage. "Het Hotel Metropole zou het paradepaardje van Brussel moeten zijn maar heeft die historische rol niet kunnen doortrekken. Bij gebrek aan echte tophotels zijn de grote ketens hier de markt gaan bepalen. Wij willen een andere aanpak bieden, in een uitzonderlijk kader."

Sint-Joost juicht het project alvast toe. "Dit project lijkt misschien in tegenspraak met ons imago als zogezegd armste gemeente van het land maar Sint-Joost heeft na Brussel-Stad de grootste hotelinfrastructuur in Brussel en wij steunen de sector dan ook volop", zegt burgemeester Jean Demannez (PS).

Het hotel zal 120 mensen in dienst nemen. "We willen samenwerken met de bevoegde overheden om in de eerste plaats lokale mensen daarvoor op te leiden", aldus nog Buyssens.

Krakers kunnen nog jaar blijven
De 160 krakers die momenteel in het Gesuklooster wonen, kunnen blijven tot het begin van de werkzaamheden volgend jaar. Tegen dan hopen de betrokken partijen een oplossing te vinden voor de bewoners. In tussentijd belooft de eigenaar om de veiligheid en leefbaarheid van het kraakpand te verbeteren, onder meer door bewakers aan te werven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni