De nieuwe gevangenis van Haren opende nog maar net de deuren of de vakbonden kondigen al de eerste staking aan. Doordat de gevangenis van Sint-Gillis twee jaar langer open blijft, is blijkbaar meer personeel nodig dan voorzien. Maar dat is niet het enige probleem: "Maak de job aantrekkelijker."
Gevangenispersoneel staakt in gloednieuwe gevangenis: ‘Cipiers mogen geen verlof nemen'
Het gemeenschappelijke vakbondsfront ACOD, VSOA en ACV houdt op woensdag 7 december een staking in de gevangenis van Haren. Federaal secretaris bij VSOA Gevangenissen Eddy De Smedt stelt namelijk vast dat personeelsleden die er werken geen verlof kunnen opnemen. “Door corona moest het personeel zich twee jaar lang dubbelplooien. Nu hebben ze, tot onze verbazing, weer geen recht op vakantie.”
De frustratie die leeft bij de cipiers gaat niet alleen om struikelblokken op organisatorisch vlak, maar ook over de arbeidsvoorwaarden. De Smedt concludeert dat de federale regering dringend werk moet maken van manieren om personeel aan zich te binden. Want er staan veel vacatures open, er worden veel mensen aangeworven, maar ook het verloop is groot.
De vakbonden hebben in juli een nieuw sectoraal voorakkoord bereikt met minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen). De deal voorzag in een verbetering van de koopkracht van 3 à 7 procent. Concreet zou het om minstens 200 euro bruto extra per maand gaan in de vorm van een hogere eindejaarspremie, de invoering van maaltijdcheques en loonopslag.
Van het voorakkoord blijft voorlopig dode letter, aldus De Smedt. "Alleen de maaltijdcheques worden ingevoerd in 2024."
De gevangenis van Haren opende een drietal weken geleden de deuren. De vrouwen van Berkendael en de mannen van de gevangenis uit Vorst werden als eerste verhuisd. De gevangenis van Sint-Gillis blijft nog deels operationeel, tot zeker eind 2024.
Lees meer over: Haren , Samenleving , Gevangenis Haren , staking