Gewest creëert 951 plaatsen in Nederlandstalig onderwijs
Het Gewest keurde zeven projecten goed aan Nederlandstalige kant, 22 Franstalige scholen mogen op investeringen rekenen.
Zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige zijde gaat het vooral om locaties in het Noorden van het gewest. Voor het Nederlandstalige luik gaat het om twee sites in Jette (Heilig Hartschool en Kleine Geuzen), één in Anderlecht (Sint-Niklaasinstituut), één in Schaarbeek (Sint-Lukasbasisschool), één in Brussel-Stad (gemeentelijke basisschool Klavertje 4), één in Neder-over-Heembeek (Kristus Koning Assumpta, Donderberg) en één in Watermaal-Bosvoorde (Sint-Jozefschool).
Bij alle extra onderwijsplaatsen is er ofwel sprake van modulaire klassen (zeg maar containerklasjes) of renovatie van bestaande infrastructuur.
Minister-president Charles Picqué (PS) liet verstaan dat de projectoproep van het Gewest meer succes had dan verhoopt. De Brusselse regering verhoogt het budget voor de extra onderwijscapaciteit dan ook van 9 naar 12,2 miljoen euro.
'Eenmalig initiatief'
Met de financiering van onderwijs kleurt de Brusselse regering wel buiten de institutionele lijntjes. Onderwijs is immers een bevoegdheid van de Gemeenschappen. "Maar het gaat hier om een ethische plicht," zegt Jean-Luc Vanraes (Open VLD), die voor de VGC de regie op zich neemt.
Zowel Picqué als Vanraes herhaalden dat het Brussels Gewest geen andere keuze had dan zelf plaatsen in het onderwijs te creëren. De Vlaamse regering heeft momenteel een zaak bij het Grondwettelijk Hof lopen omdat ze vindt dat de Brusselse regering haar boekje te buiten gaat, maar volgens Picqué zal dat Brussel niet beletten om de 29 projecten tot een goed einde te brengen.
Beide excellenties herhaalden wel dat het om een eenmalig initiatief gaat, het Brussels Gewest is er volgens hen niet op gebrand om de onderwijsbevoegdheid van de gemeenschappen over te nemen. Vanraes en Picqué zeiden ook dat er nog werk aan de winkel is. Ze riepen zowel de Franse als de Vlaamse gemeenschap op om extra te investeren in het Brussels onderwijs en zo de demografische boom in de stad op te vangen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.