Gewest dreigt met belangenconflict rond civiele bescherming

© BRUZZ
29/06/2017

De Brusselse regering staat donderdag op het punt een belangenconflict in te dienen over de hervorming van de civiele bescherming door bevoegd minister Jan Jambon (N-VA). Het plan voorziet immers nog maar twee kazernes, ver van Brussel, met mogelijk zware gevolgen bij ongelukken en aanslagen. 'Door het federale plan wordt het Brussels gewest ernstig benadeeld', zegt bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi).

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jambon schroeft het aantal operationele eenheden van de Civiele Bescherming terug van zes naar twee. Een van de getroffen kazernes is Liedekerke. Met het wegvallen van die centraal gelegen kazerne, vlakbij Brussel, wordt het gewest in noodsituaties afhankelijk van de eenheden van Brasschaat en Crisnée, dicht bij Luik.

"Dat zou betekenen dat het vervoeren en het inzetten van dit gespecialiseerd materiaal minstens twee uur in beslag zal nemen", reageerde Cécile Jodogne (Défi), Brussels staatssecretaris bevoegd voor Brandweer en Dringende Medische Hulp, net na de wekelijkse bijeenkomst van de Brusselse regering.

"Omdat het gewest zo dicht bevolkt is, en gelet op haar rol als nationale, Europese en internationale hoofdstad, zijn de risico’s op criminele ongevallen, incidenten of aanvallen met chemische, radiologische, biologische, explosieve of nucleaire bestanddelen niet te verwaarlozen en kunnen ze zware gevolgen hebben."

Als een ultieme verzoeningspoging faalt, gaat het gewest daarom een belangenconflict inroepen. De Brusselse regering kreeg bijval van het Vlaams Parlementslid Katia Segers, die in Liedekerke woont en er ook gemeenteraadslid is. "De Brusselse vrees dat de noodhulp bij grote incidenten te laat zal komen, is helemaal terecht en zeer logisch", zegt Segers.

'Logisch gevolg van ondoordachte hervorming'
"De sluiting van de kazerne in Liedekerke bedreigt de veiligheid van de Brusselse bevolking. Dit belangenconflict is dan ook een logisch gevolg van een ondoordachte hervorming, die de burger in Brussel, Vlaanderen en Wallonië in gevaar brengt.”

De Civiele Bescherming zal in de toekomst alleen tweedelijnsopdrachten vervullen, zoals opdrachten in het kader van chemische, bacteriologische, radiologische en nucleaire risico’s. “Dat Minister Jambon durft te stellen dat de uitvoeringssnelheid en het dringend karakter van dergelijke interventies ondergeschikt is, tart alle verbeelding”, vindt Segers.

“Bij dergelijke rampen telt elke seconde en je kan niet van elke brandweerzone verwachten dat ze uitgerust zijn met de mensen en middelen voor dergelijke gespecialiseerde opdrachten. Dat uitgerekend de hoofdstad, een zeer dichtbevolkt gebied waar alle internationale instellingen verzameld zijn, niet langer bediend wordt door een nabijgelegen kazerne is hallucinant,” stelt Segers.

Volgens Segers deed de centraal gelegen kazerne van Liedekerke het veel beter in de kosten-batenanalyse en operationele analyse van de kazernes dan Brasschaat, de thuishaven van minister Jambon. “Men kan zich in dit dossier niet van de indruk ontdoen dat de criteria voor de risicoanalyse dusdanig aangepast zijn om een sluiting van de kazerne in Brasschaat te vermijden."

"Nu de Brusselse regering een belangenconflict heeft ingeroepen en de materie op het Overlegcomité aangekaart moet worden, kunnen de uitgangspunten van de hervorming hopelijk ook kritisch bekeken worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni