Om discriminatie bij aanwerving op de Brusselse arbeidsmarkt tegen te gaan en diversiteit op de werkvloer te bevorderen doet het Brussels Gewest een projectoproep ter waarde van 750.000 euro. "Diversiteit in het bedrijfsleven wordt nog niet als norm aanzien. Daar moet verandering in komen", zegt initiatiefnemer en minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi).
Gewest zoekt projecten om discriminatie bij aanwerving tegen te gaan
Discriminatie op de arbeidsmarkt is een welgekende plaag die vaak in de weg staat van een gezonde diversiteit op menig Brusselse werkvloeren. Geslacht, herkomst en leeftijd zijn volgens overheidsdienst Brussel Economie en Werkgelegenheid de eerste drie factoren van discriminatie bij aanwerving in het Brussels Gewest. Daarna volgen handicap, woonadres en zelfs seksuele geaardheid.
Om discriminatie een halt toe te roepen en om alle inwoners van Brussel, bij gelijke bekwaamheid, evenveel kans te bieden op toegang tot werk, lanceert Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werk, een projectoproep ter waarde van 750.000 euro.
Intersectionaliteit
Een recente studie van Actiris toont aan dat 69 procent van degenen die aangifte doen van discriminatie bij de aanwerving vrouwen zijn. Uit de socio-economische monitoring van view.brussels blijkt bovendien dat bij gelijke bekwaamheid de arbeidsparticipatie sterk verschilt in functie van de oorsprong van de persoon.
Alle private verenigingen en plaatselijke besturen die wensen deel te nemen aan de wedstrijd moeten wel werken rond een specifieke thema, namelijk intersectionaliteit. Deze term duidt op situaties van meervoudige discriminatie, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een vrouw die moeder is én van buitenlandse herkomst.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , diversiteit , Brussels Gewest , Bernard Clerfayt , antidiscriminatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.