Nu de verkiezingen voorbij zijn en de stemmen geteld, verliest ook het verkiezingsdrukwerk zijn waarde. Dat kunnen bezoekers van de Havenlaan beamen: sinds kort wordt de straat ontsierd door dozen vol overtollig propagandamateriaal. “We moeten af van die papieren affiches.”
Gezien: verkiezingsdrukwerk massaal op straat gedumpt
Verkiezingen komen en gaan, maar het verkiezingsdrukwerk blijft bestaan. Wie van zijn of haar overtollige verkiezingsdruk wil afraken, kan natuurlijk gewoon de ophaalkalender raadplegen. Maar daar lijkt niet iedereen voor te vinden. Bewijs: de Havenlaan ligt er sinds kort bij als een verkiezingsstort met hoofdzakelijk CDH-affiches van burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (CDH).
“Ik kreeg die foto’s al enkele dagen geleden toegestuurd,” vertelt Kompany aan BRUZZ. “Het is triest, maar dit is het resultaat van iemand die zijn affiches eigenlijk moest verspreiden, maar het naliet dat te doen en ze dan maar weggegooid heeft.”
Volgens Kompany moeten we op zoek naar een ander systeem. “We hebben toegang tot e-mail en internet, dus kunnen we het papierverbruik voor campagnes drastisch verminderen,” aldus de burgemeester.
“Bovendien hangt de verdeling van het drukwerk nu af van de kandidaten zelf, die dat aan vrienden en familie vragen. Een partij zou dat ook zelf kunnen organiseren, en er dan bijvoorbeeld een limiet van maximaal één of twee uitdeelrondes aan kunnen vastknopen,” zegt Kompany. “Ik ga nu alvast op zoek naar waar het hier fout is gelopen.”
Lijm
Voor wie op het punt stond zijn overtollig propagandamateriaal na tegenvallende resultaten ritueel te verbranden, geeft Etienne Cornesse, woordvoerder van de Brusselse afvalophalingsdienst Net Brussel, nog enkele tips mee.
“Door de lijm is het beter dat verkiezingsaffiches bij het restafval – en niet bij het papier – gegooid worden,” klinkt het. “En als je echt heel veel materiaal liggen hebt, rijd je best even langs het containerpark.”
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , Brussel Kiest 2019 , affiches , verkiezingsstort , Pierre Kompany , CDH , havenlaan , Net Brussel , verkiezingspropaganda
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.