Grootste modernistische wijk van België krijgt opknapbeurt
Lees ook: ‘Cité Modèle is Cité Poubelle’
In 2008 besloot de Lakense Haard de verouderde Modelwijk aan een grootschalige renovatie te onderwerpen. Verschillende woningen vertoonden serieuze tekortkomingen, en de infrastructuur moest dringend gemoderniseerd worden. Het renovatieproject moest zowel de levenskwaliteit van de bewoners verbeteren als het huisvestingsaanbod uitbreiden.
Vier jaar na aanvang van het project zijn de appartementsgebouwen 9, 10 en 11 volledig opgeknapt, en staat de afwerking van gebouw 12 voor 2013 gepland. In een poging om een deel van het tekort aan sociale woningen weg te werken worden de komende jaren twee nieuwe gebouwen opgetrokken op de parkeerzones langs de Citroenbomenlaan. In de gebouwen 16 en 17 zullen 68 woningen komen, en ruimte voor het opleidingsrestaurant Hazewee.
De rehabilitatie van de modernistische wijk houdt ook een heraanleg in van de zeventien hectaren van het omringende park. "Het is van essentieel belang om de groene omgeving gelijktijdig met de gebouwen onder handen te nemen," zegt Saïd El Hammoudi, de voorzitter van de Lakense Haard. "Op die manier kijken mensen achteraf niet op een braakliggend terrein uit en behouden we het menselijke en aangename karakter van de Modelwijk."
De Modelwijk ontstond naar aanleiding van de wereldtentoonstelling van 1958. Architect Renaat Braem was in de ban geraakt van de Russische avant-garde en zag in collectieve woningbouw een model voor een socialere samenleving. Pas in 1972 was de Modelwijk met haar twaalf gebouwen voltooid. De Lakense Haard ijvert ervoor om tegen 2020 alle 1.029 appartementen van de wijk te renoveren. Ter ere van de opening van de nieuwe gebouwen brengt uitgeverij Aparté het boek De Modelwijk in Brussel - Het levensverhaal van een groot(s) project uit. Dat ligt vanaf september in de boekhandel.
Lees meer over: Laken , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.