Het Centraal Station in Brussel

| Het Centraal Station in Brussel.

Gruwel van Fort van Breendonk herdacht in station Brussel Centraal

© Belga
16/12/2023

In het station Brussel Centraal staan zaterdag een hele dag lang verschillende mannen, in kledij uit de periode van de jaren 40 van de vorige eeuw, met hun gezicht naar een muur gekeerd. Op die manier wil het het Fort van Breendonk, een site van het War Heritage Institute, de gruwel herdenken die de 3.600 politieke gevangenen tijdens WO II in het Fort moesten ondergaan. De symbolische actie vindt niet toevallig plaats tijdens de week dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 75 jaar bestaat.

Tijdens WO II werden 3.600 hoofdzakelijk politieke gevangenen opgesloten in Breendonk, waar ze gestript werden van al hun mensenrechten. Wanneer de gevangenen in het Fort van Breendonk aankwamen, moesten ze voor hun registratie en het uitdelen van de kampkledij met hun gezicht naar de muur op het binnenplein gaan staan.

Ze mochten niet bewegen, ademen of hoesten. Anders werden ze mishandeld door de SS'ers. Ook wisten ze niet hoelang ze er zouden staan. "Geïnspireerd door de verschrikkelijke verhalen van Breendonk, staan jongeren een hele dag met hun gezicht naar een muur", zegt Jef Vrelust, sitemanager bij het Fort van Breendonk.

1f345fa0-411186378179991430973655126714205209320147930n.jpg

| Wanneer de gevangenen in het Fort van Breendonk aankwamen, moesten ze voor hun registratie en het uitdelen van de kampkledij met hun gezicht naar de muur op het binnenplein gaan staan. Ze mochten niet bewegen, ademen of hoesten. Anders werden ze mishandeld door de SS'ers.

"Ze zijn gekleed zoals de gevangenen bij hun aankomst in Breendonk om dit moment zo getrouw mogelijk te herdenken. Het doel is om jongeren van vandaag een inzichtelijke ervaring te bieden doordat ze zich in de schoenen van de gevangenen kunnen plaatsen, ook al is dat slechts een deeltje van wat de gevangenen hebben doorstaan."

"Met dit event willen we eerst en vooral de 3.600 politieke gevangenen eren door de jongeren in hun schoenen te plaatsen", gaat Vrelust verder. "Op die manier willen we de brug bouwen tussen het verleden en het heden, omdat we nooit mogen vergeten wat er in Breendonk gebeurd is. Daarom betrekken we specifiek jongeren in deze installatie."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni