‘Hackathon’ moet Brusselse mobiliteitsknoop ontwarren

Mathias Declercq
© BRUZZ
02/05/2016

Een groep creatievelingen organiseert op 21 en 22 mei een heuse 36-uur durende ‘hackathon’ met als doel een applicatie te ontwerpen die de Brusselse mobiliteit beter in kaart brengt. Daarmee wil de groep zelf de mythes rond de Brusselse mobiliteitsproblemen doorprikken en mensen tonen hoe ze het best op hun bestemming geraken.

Op de zonet opgerichte Facebookpagina spreekt organisator Yannick Schandené (27), die zich eerder al inzette voor burgerinitiatieven zoals Picnic The Streets, over de "mythes" rond de Brusselse mobiliteitskwesties. Slechte communicatie en gebrekkige infrastructuur liggen volgens hem aan de basis van het huidige klimaat waarin mensen het centrum van de stad ontwijken en de plaatselijke horeca zo in een negatieve spiraal terechtkomen.

Daar wil Schandené iets aan veranderen. “Het idee kwam toen we op Bruzz enkele dagen geleden het artikel lazen over het gebrek aan een real-time parkeergeleidingssysteem in Brussel’, vertelt organisator Yannick Schandené. "Een goede vriend van mij, Emmanuel Delay, vertelde me dat hij als programmeur niet inzag waarom dat zo moeilijk hoeft te zijn.”

Oproep

Het duo vatte de koe bij de hoorns en kwam al snel met het idee van een nieuwe applicatie die de Brusselse mobiliteit beter in kaart zou brengen. Door een oproep te lanceren aan programmeurs, ontwikkelaars en designers willen de twee nu een team samenstellen dat tijdens een 36-uur durende hackathon die nieuwe applicatie zal ontwikkelen.

De applicatie zal berekenen wat de beste manier is om op jouw bestemming te geraken en focust daarbij vooral op de fiets of het openbaar vervoer. Zijn geen van beide de ideale oplossing en moet er voor de auto gekozen worden, dan zal de applicatie jou naar de dichtstbijzijnde parking brengen en in real-time tonen hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn.

Andere mogelijke functies zijn het tonen van de beschikbare staanplaatsen voor fietsen en zelfs het weergeven van de luchtkwaliteit.

Constructieve oplossing

Om het project te laten slagen, hoopt Schandené op verschillende bijdrages. Handelaars kunnen helpen door de groep tijdens de hackathon te voorzien van logistiek, eten en drinken. Van de stad en mobiliteitsorganisaties hoopt hij dan weer dat ze genoeg data beschikbaar stellen.

“Het doel is om al die nuttige data om te zetten in een handige applicatie. Wij willen eindelijk een constructieve oplossing aanbieden waar zowel de stad als de handelaars achter kunnen staan. Niemand is gebaat bij al dat geruzie", besluit Schandené.

Meer informatie over de hackathon van 21 en 22 mei vind je op de Facebookpagina.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni