Meer dan 400 sympathisanten, familieleden en vrienden zijn woensdag samengekomen aan het Noordstation om te betogen tegen het overlijden van Ibrahima B. afgelopen zaterdag. De 23-jarige Brusselaar liet het leven na een arrestatie, waarbij volgens de advocaat de politie hem meer dan vijf minuten bewusteloos op de grond had laten liggen in het commissariaat. Ondanks de inspanningen van de organisatie ontaardde de betoging in rellen. De politie werd bekogeld met zware projectielen en vuurpijlen, en er werd ook brand gesticht aan een wijkcommissariaat. In totaal vielen er drie gewonden: twee politieagenten en een betoger werden afgevoerd met de ziekenwagen. De politie kon enkele tientallen relschoppers oppakken.
Hoe de vreedzame manifestatie voor Ibrahima ontspoorde
In aanloop naar de manifestatie gaf de familie van Ibrahima een persconferentie, waarin ze hun vraag om gerechtigheid benadrukten. De familie van Ibrahima verplaatste zich nadien naar het het politiecommissariaat in de Brabantstraat, waar de 23-jarige Brusselaar afgelopen weekend onwel werd. Ze werd er opgewacht door een menigte van ruim 400 sympathisanten, meer dan de 100 dus die waren toegelaten.
De familie en hun advocaat werden door burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node en de korpschef van de politiezone Brussel-Noord ontvangen in het commissariaat voor een gesprek. Het parket liet intussen weten dat er een onderzoek is geopend wegens onopzettelijke doodslag. "Uit het voorlopig onderzoek zijn heel bezwarende elementen naar voren gekomen", licht advocaat Alexis Deswaef toe.
Vijf minuten zonder zorg
Volgens Deswaef ging de politie zwaar in de fout. "Allereerst mochten ze hem niet van zijn vrijheid beroven. Hij oefende zijn fundamenteel recht uit door de politie te filmen, maar daar reageerden de agenten slecht op", vertelt hij. "Tijdens de fouillering in het commissariaat viel hij van zijn stoel bewusteloos op de grond. De agenten hebben hem volgens onze informatie vijf tot zeven minuten laten liggen, zonder te reageren.
Dat is meer dan een nalatigheid, aldus Deswaef. "Die meerdere minuten zonder zorg zijn cruciale momenten waarin Ibrahima's leven gered kon worden. De agenten hebben hem laten sterven. Dat is onaanvaardbaar. Jammer genoeg zien we in Brussel dat dit geen uitzondering is. De familie stelde terecht de vraag of dit gebeurd zou zijn als Ibrahima niet zwart was. Er is een probleem met de Brusselse politie. Dit geval is een dramatisch voorbeeld daarvan."
Sfeer slaat om
Hoewel de manifestatie aanvankelijk vredevol verliep, werd de sfeer steeds grimmiger. De aanwezigheid van de oproerpolitie, die opgesteld stond om de aanwezigen de toegang tot het Noordplein en de Kruidtuin te beletten, werkte op een aantal betogers als een rode lap op een stier. Iets voor 16 uur ontstonden de eerste opstootjes.
Hoewel de organisatoren er alles aan deden om de amokmakers in het gareel te houden, werden onder meer de ramen van een politiewagen ingeslagen (zie foto). Alles wat op straat te vinden was, werd naar de agenten geslingerd. Allerlei verwensingen werden gescandeerd en straatmeubilair werd beschadigd.
Waterkanon
De stewards die massaal aanwezig waren, slaagden erin om de rust te doen terugkeren en de onruststokers terug te drijven. Omstreeks 16.30 uur waren nog enkele honderden betogers aanwezig op het kruispunt van de Brabantstraat en de Aarschotstraat, vlakbij het politiecommissariaat van de zone Brussel-Noord.
Omstreeks 17.00 uur ontaardde het opnieuw. Betogers gooiden met stenen naar de aanwezige politie. Onze reporter ter plaats zag ook hoe reclamepanelen, bushokjes en glasvitrines in werden geslagen. Her en der ontplofte een vuurpijl en ontstond een brandje. De politie zette het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven in de Brabantstraat.
De betogers lieten een spoor van vernieling achter in de Brabantstraat. En ook op het Liedtsplein hadden de amokmakers lelijk huisgehouden. De ambulance moest erheen om een gewonde af te voeren naar het ziekenhuis, zo stelde onze BRUZZ-reporter ter plekke vast. Het ging om een betoger die gewond was. Daarnaast zijn twee politieagenten gewond, meldt de politiezone Brussel Noord.
Nog op het Liedtsplein werd de wijkantenne van de politie rond 18.30 uur in brand gestoken. "Onze ploegen stonden klaar om het commissariaat te beschermen. Zij konden de brand snel blussen", aldus politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker. De schade in het politiekantoor zou al bij al beperkt zijn, klinkt het. Verder werd ook een konvooi van koning Filip aangevallen in de buurt van het Noordstation, al is niet duidelijk of de koning ook in de wagen zat.
Hoeveel arrestaties er precies verricht zijn, is nog niet duidelijk. Burgemeester Emir Kir spreekt van "70 tot 80 arrestaties." De politie is nog aanwezig in delen van Schaarbeek en communiceert bij afloop over het aantal arrestaties. In het VRT-journaal reageerde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) al op de rellen. "Totaal onaanvaardbaar", aldus de minister. Zij benadrukt dat het onderzoek naar de dood van Ibrahima nog loopt. "Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er fouten gemaakt zijn."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , ibrahima , justice pour ibrahima
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.