Het is een jaarlijkse traditie: tijdens de krokusvakantie nemen jongeren de Senaat over en maken ze er hun eigen parlement van, inclusief fictieve ministers, wetsontwerpen en stemmingen. De tiende editie staat onder meer in het teken van een 'zevende staatshervorming' mét herfederalisatie en de hervorming van politie, en gaat maandag van start.
Honderdtal jongeren neemt de Senaat een weekje over
De Senaat is elk jaar tijdens de krokusvakantie het domein van een honderdtal jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Zij kruipen in de rol van senatoren, ministers of journalisten, en debatteren zes dagen over vier wetsontwerpen, die ze uiteindelijk moeten stemmen.
Dit jaar buigt de jeugd zich over een zevende staatshervorming, maar - in tegenstelling tot wat Vlaams minister-president Geert Bourgeois afgelopen zomer naar aanleiding van de Vlaamse feestdag voorstelde - dan wel ééntje met een herfederalisering. Ook een hervorming van het burgerlijk huwelijk en van het politiewezen, en de invoering van een circulaire economie staan op het programma.
Het jeugdparlement opent officieel de deuren op maandag, met onder meer een debat tussen de voorzitters van de Belgische jongerenpartijen over de toekomst van de politie in de Bozar. Dinsdag en woensdag worden de teksten besproken in plenaire en in commissie, de geamendeerde teksten moeten vrijdag worden gestemd.
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.