Hongerstaker met dichtgenaaide mond: voorlopig geen oplossing
23 hongerstakers die in een gebouw van de VUB verblijven, eisen een verblijfsvergunning voor een jaar en een werkvergunning C, die hen het recht geeft gedurende dat ene jaar voor meerdere werkgevers te werken.
Omdat de overheid niet ingaat op hun eisen, besliste de twintigjarige Marokkaan Jamal donderdagochtend zijn lippen aan elkaar te naaien. Volgens VUB-studenten die de hongerstakers ondersteunen, krijgt hij enkel nog minimale hoeveelheden water binnen en geen suiker. "Hij heeft erg veel pijn," zeggen de studenten.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) is niet van plan om toe te geven. "Hongerstaking mag niet als een drukkingsmiddel gebruikt worden," zegt woordvoerster Els Cleemput. Ze herinnert eraan dat het gaat om mensen van wie de asielaanvraag werd behandeld en afgewezen.
Maandag hadden enkele afgevaardigden van de groep wel een afspraak met de Dienst Vreemdelingenzaken, voorlopig zonder resultaat.
'Schending mensenrechten'
Politiek filosoof Bleri Lleshi toont zich in een opiniestuk in MO* verontwaardigd over de houding van De Block.
"De staatssecretaris liet dan op het laatste moment weten via een kort berichtje 'niet buiten de wet te zullen treden'. Welke wetten mevrouw De Block? U zal het ongetwijfeld niet hebben over de internationale wetten noch Europese wetten want die bent u aan het overtreden. De afgelopen maanden is België meermaals veroordeeld door Europa voor schending van de mensenrechten. Asielzoekers worden in ons land als uitschot behandeld," schrijft hij. Hij verwijt De Block bovendien een gebrek aan visie op asiel en migratie.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.