Een vrouw met hoofddoek verlaat metrostation Rogier

| Een vrouw met hoofddoek verlaat metrostation Rogier.

Hoofddoek bij MIVB komt nu toch op regeringstafel

KH, SVG
© BRUZZ
01/06/2021
Updated: 01/06/2021 13.15u

De Open VLD-regeringscommissaris bij de MIVB verzet zich tegen de beslissing van het Beheerscomité om geen beroep aan te tekenen tegen het hoofddoekenvonnis. Het dossier komt daardoor toch op de regeringstafel.

De voorbije dagen was al heel wat te doen over de hoofddoekdracht bij de MIVB. Een rechter oordeelde dat de vervoersmaatschappij zich vandaag aan discriminatie schuldig maakt omdat ze een sollicitante die haar hoofddoek wou aanhouden afwees. Binnen het Beheerscomité heerste verdeeldheid over de vraag of de MIVB in beroep moest gaan. Dat gebeurde uiteindelijk niet, na een krappe stemming maandag waarbij de voorstanders van de hoofddoek het haalden.

Deze middag blijkt echter dat Vincent Riga (Open VLD), de regeringscommisaris bij de MIVB, nu toch een procedure start waardoor het dossier naar de Brusselse regering verhuist. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Ook die Brusselse regering is verdeeld, maar op een licht andere manier. Zo stemde de PS in het Beheerscomité voor de afschaffing van het verbod op dragen van religieuze tekens bij de MIVB en wordt van minister-president Rudi Vervoort (PS) verwacht dat hij voor het behoud is van dat verbod.

De procedure in kwestie kan gestart worden als een regeringscommissaris oordeelt dat een bepaalde beslissing van de MIVB niet strookt met de beheersovereenkomst of met het beleid van de Brusselse regering.

"Het vonnis is in tegenspraak met het principe van neutraliteit dat de regering oplegde aan de MIVB."

Sven Gatz (Open VLD)

Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister van Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) bevestigde even later ook op BX1 dat de commissaris bezwaar maakt tegen de beslissing om geen beroep aan te tekenen. "De beslissing (van de rechter) verwondert me, want de Brusselse regering heeft neutraliteit opgelegd aan de MIVB, zowel in de interne organisatie als in de diensten aan de burger. Het vonnis is in tegenspraak met dat principe."

Gatz hoopt nu op een sereen debat over de kwestie binnen de Brusselse regering. Hij geeft in een adem ook mee dat de invulling van neutraliteit met de tijd ook verandert. "Dat hebben we gezien in Charleroi, Antwerpen of zelfs bij Actiris in Brussel (de Brusselse arbeidsbemiddelaar werd verplicht om hoofddoeken toe te laten na een rechterlijke uitspraak, red). Maar niet in beroep gaan zou getuigen van een gebrek aan respect voor het openbaar ambt in Brussel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni