"Zowel de aankoop als de verkoop en de verhuur van het Rijksadministratief Centrum (RAC) in Brussel zijn destijds in alle transparantie volgens de geijkte procedures verlopen." Zo reageert het Nederlandse vastgoedbedrijf Breevast zondag op een artikel dat zaterdag in de krant De Tijd stond.
Hoofdkantoor federale politie: 'Tenders verliepen transparant'
In dat artikel stond dat de federale overheid geen middelen en procedures heeft om grote vastgoedprojecten op een efficiënte manier te beheren. Daardoor zou de hoofdzetel van de federale politie - die in het RAC werd gevestigd - de belastingbetaler tientallen miljoenen euro's te veel hebben gekost. "Met dank aan allerlei wantoestanden, die één bouwpromotor goed uitkwamen", klonk het.
Die kreeg de facto een monopolie, kon een te hoge huurprijs aanrekenen enzovoort. Het Nederlandse vastgoedbedrijf Breevast was destijds voor 60 procent eigenaar van het RAC. De overige 40 procent was in handen van de ontwikkelaar Immobel. Breevast wast zondag zijn handen in onschuld. Volgens het bedrijf verliepen de procedures correct. Zo won de joint venture met Immobel een door de Regie der Gebouwen georganiseerde verkooptender.
Bovendien was er ook concurrentie voor de verhuur van het gebouw, luidt het nog: niet alleen de federale politie, maar ook de Europese Gemeenschap was geïnteresseerd. "Het mag dus duidelijk zijn dat zowel de verkoop- als de huisvestingstender volgens de transparante procedures verliepen, waarbij er meerdere partijen in de race waren om de tender te winnen", stelt Henk Brouwer, directeur van Breevast.
Ook de herontwikkeling van het RAC voor de federale politie gebeurde volgens het Nederlandse vastgoedbedrijf "geheel in overeenkomst met de gesloten contracten met de Regie der Gebouwen".
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , RAC , Breevast
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.