jodogne

| Onder meer staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) wordt ondervraagd.

Hoorzitting Brusselse brandweer: ‘Hallucinant hoe weinig informatie we kregen’

Stefanie Nijs
© BRUZZ
19/06/2018

De parlementaire commissie over de Brusselse brandweer verhoort vandaag staatssecretaris Jodogne (Défi) en haar medewerker, plus haar voorgangers tot en met 1999. Of de DBDMH gefraudeerd heeft met haar aankopen, is nog steeds niet duidelijk. ‘De directieverslagen waren op cruciale plaatsen gecensureerd.’

Het is ondertussen alweer een half jaar geleden dat het rapport van het Rekenhof naar buiten kwam, over de onregelmatigheden bij de Dienst Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). Grote aankopen zoals brandstof en ambulances bleken niet volgens het boekje te verlopen, maar echte fraude kon het Rekenhof niet aantonen.

De bijzondere commissie van het Brussels parlement wil daar meer klaarheid in krijgen. Tijdens de hoorzitting komen naast huidig staatssecretaris voor Brandbestrijding Cécile Jodogne (Défi) ook haar voorgangers uit de vorige legislaturen aan bod. Het gaat om Robert Delathouwer (SP.A, ‘99-’03), Pascal Smet (SP.A, ’03-’04), Benoit Cerexhe (CDH, ’04-’09) en Christos Doulkeridis (Ecolo, ’09-’14).

Kabinetsmedewerker bij directie

Een stevig programma, bevestigt commissievoorzitter Marc-Jean Ghyssels (PS): “Daarmee willen we achterhalen wanneer die wantoestanden begonnen zijn, en wat de toenmalige staatssecretarissen al dan niet gedaan hebben om ze te verhelpen.”

Als allereerste wordt Joëlle Beckers bevraagd, vertegenwoordiger van Jodogne tijdens de directievergaderingen van de DBDMH. “We zijn erg blij dat we Beckers te pakken hebben gekregen. Zij speelde namelijk een actieve rol tijdens vergaderingen,” zegt commissielid Annemie Maes (Groen). “Maar welke invloed ze precies uitoefende, kunnen we uit de beperkte verslagen niet opmaken.”

'Ze hadden best meer informatie kunnen geven, en gewoon de namen kunnen weglaten. Dan was de privacy ook beschermd.'

Commissielid Annemie Maes (Groen)

Censuur

Want die directieverslagen, die de commissieleden na veel discussie dan toch konden inkijken, waren grotendeels gecensureerd. Omwille van privacyredenen, volgens de brandweertop en Jodogne.

Commissielid Vincent De Wolf (MR) is niet te spreken over die manier van werken. “De cruciale directieverslagen konden we maar op bepaalde tijdstippen inkijken. Geen foto’s, alleen met de hand overschrijven. Grote delen waren bovendien onleesbaar gemaakt. De regering toont weinig enthousiasme om de informatie over te maken aan de volksvertegenwoordigers.”

“Hallucinant hoeveel er blanco was,” zegt ook Maes. “Alleen de algemene beslissingen konden we lezen. Ze hadden ons best meer details kunnen geven en alleen de namen kunnen weglaten. Dan was de privacy ook nog steeds beschermd geweest, maar hadden wij tenminste de nodige informatie.”

'Is het nog aan volksvertegenwoordigers om waar of onwaar te onderzoeken? Misschien laten we dat beter over aan het gerecht.'

Commissievoorzitter Marc-Jean Ghyssels (PS)

RONDE Marc Jean Ghyssels BRUZZ ACTUA 1597

Vertraging

De werking van de parlementaire commissie lijkt ook nog steeds stroef te lopen. Vorige maand stond die ter discussie, toen een document erg lang bij voorzitter Ghyssels bleef liggen. Maar de PS’er spreekt dat tegen: “Noch ik, noch de parlementaire dienst hebben voor vertraging gezorgd. Ik stel wel de vraag of het nog aan de volksvertegenwoordigers is om waar of onwaar te onderzoeken. Mijns inziens laten we dat beter over aan het gerecht.”

Maes heeft er evenwel geen goed oog op: “Met de zomer in aantocht en daarna de verkiezingen, vrees ik dat de bijzondere commissie een stille dood zal sterven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , DBDMH , SIAMU , Cécile Jodogne , Annemie Maes , Vincent De Wolf , Marc-Jean Ghyssels , Joëlle Beckers , brandweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni