Huisarrest en snelrecht tegen stadscriminaliteit
Lees ook: Meer criminaliteit op openbaar vervoer
In een brief die De Standaard kon inkijken, stelt De Clerck een actieplan in zeven punten voor aan burgemeesters van grote steden met wie hij eerder dit jaar rond de tafel zat.
"De bestaande wetten tegen overlast worden onderbenut," vindt de minister. "De burgemeesters schieten vandaag te veel met losse flodders. Dit actieplan geeft hen een systeem."
De opvallendste maatregel is het preventief huisarrest. De stad Antwerpen heeft al met het systeem geëxperimenteerd bij voetbalmatchen. Maar ook na gevallen van kleine criminaliteit door jongeren zou huisarrest kunnen worden toegepast. "Drie dagen bij vader en moeder thuis moeten blijven, dat zullen ze voelen," meent De Clerck.
Ook het systeem van thuisdetentie biedt nieuwe mogelijkheden. In plaats van met een enkelband wordt de gedetineerde gecontroleerd met automatische telefoontjes op verschillende tijdstippen, die hij zelf moet beantwoorden.
Samenwerking
De Clerck wil ook een uitbreiding van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Kleine overtredingen worden dan bestraft met onmiddellijke geldboetes. Een snel voelbaar effect, en minder werk voor de parketten, aldus De Clerck.
De parketten moeten ook meer gebruik maken van minnelijke schikking en strafbemiddeling. Ook het snelrecht wordt te weinig en te weinig uniform toegepast.
De Clerck vraagt daarnaast een betere samenwerking tussen burgemeesters, procureurs en korpschefs. Ook Justitie en de Dienst Vreemdelingenzaken moeten beter op elkaar inspelen. Zo kunnen bijvoorbeeld criminelen zonder verblijfsvergunning na hun gevangenisstraf meteen het land uit worden gezet.
Ten slotte hoopt de minister op steun van de handelaars. In een 'Business Improvement District' kunnen ze zelf voorstellen uitwerken om overlast aan te pakken.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.