Hulporganisaties vatten post voor Klein Kasteeltje: ‘Eigenlijk taak van de overheid'

KVDP, TRO
© BRUZZ
01/12/2021
Updated: 01/12/2021 12.05u

Verschillende hulporganisaties hebben woensdagochtend post gevat bij het Klein Kasteeltje. Ze willen de vele asielzoekers die buiten moeten wachten mentaal, medisch en materieel bijstaan.

Het burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen, Dokters van de Wereld, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen stonden woensdagochtend allemaal voor de deur van het Klein Kasteeltje. Ze willen er de vele asielzoekers die daar hun asielaanvraag moeten indienen bijstaan. “Er is al een tijd een probleem met de ontvangst,” weet Julien Buha Collette, hoofd van de operaties bij Artsen Zonder Grenzen. “Het systeem is overbevraagd.”

Het gevolg is dat veel asielzoekers dagenlang vergeefs in de rij staan voor het Klein Kasteeltje. Ook kunnen ze na hun aanvraag niet opgevangen worden en belanden ze in afwachting van de verdere verwerking van hun dossier opnieuw op straat. “Nochtans hebben ze recht op opvang,” aldus Buha Collette.

'Mentaal fragiel'

De hulporganisaties bieden de mensen mentale, medische en materiële bijstand. “De mensen die we spreken zijn ontgoocheld en zonder hoop,” aldus Buha Collette. “Ze zijn mentaal fragiel, maar botsen hier op een muur. Ze lopen verloren. De nachten op straat hebben hun impact.”

Maar de hulp die de organisaties kunnen bieden, is beperkt. “We mobiliseren ons om hulp te bieden, soms is dat alleen een koffie. Maar we hebben ook niet alle middelen en eigenlijk is dit de verantwoordelijkheid van de overheid.”

Zoektocht naar extra bedden

Het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers is niets nieuws. Vorige week voerde Vluchtelingenwerk Vlaanderen actie vlakbij het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). De oorzaken van het tekort zijn divers.

"Je wordt geconfronteerd met situaties op het terrein die het moeilijk maken. Je hebt de covidcrisis, waardoor we meer dan duizend quarantaineplaatsen moeten vrijhouden", zei Mahdi vorige week aan BRUZZ. Door de coronacrisis loopt de asielprocedure soms ook vertraging op. "Door de evacuatie in Afghanistan hebben we mensen moeten opvangen. En door de overstromingen zijn we opvangplaatsen kwijtgespeeld."

Mahdi kijkt nu naar defensie om daar nieuwe opvangplaatsen te creëren, maar de zoektocht naar extra bedden verloopt erg moeizaam. "We onderhouden contacten met vastgoedmakelaars en de regie der gebouwen. Momenteel lopen er tientallen ­gesprekken met potentiële verhuurders. Al staan we nu met de rug tegen de muur: we hebben die plaatsen écht nodig", zegt operationeel directeur van Fedasil Pieter Spinnewijn aan De Standaard.

Als Fedasil een mogelijke locatie vindt voor een nieuw opvangcentrum, is het vaak nog zoeken naar een akkoord met de burgemeester. Bovendien wordt er lokaal vaak geprotesteerd tegen de opening van een nieuw opvangcentrum. "Het krimpende draagvlak is zeker een uitdaging in onze zoektocht", aldus Spinnewijn.

'Crisis op crisis'

Intussen vrezen hulporganisaties dat de huidige situatie nog lang kan aanslepen en dat mensen nog een hele tijd op straat zullen moeten slapen. "Wij hopen dat er snel extra capaciteit gecreëerd wordt", zegt Hanne Michiel van het Rode Kruis aan BRUZZ. "Het is zo dat het Brusselse opvangnetwerk voor daklozen compleet overbelast is, dus dit is voor ons een crisis op een crisis."

Volgens het Rode Kruis slapen elke nacht nog steeds enkele tientallen mensen op straat naast het Klein Kasteeltje. Zondagavond haalde de politie enkele geïmproviseerde tentjes weg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni