Huytebroeck houdt pleidooi voor behoud Europees fonds
Lees ook: Brussel hengelt naar meer Europees geld
Het Brussels Gewest zal tussen 2000 en 2013 een kwart miljard euro geïnvesteerd hebben in de kanaalzone. De helft daarvan is geld van de Europese Structuurfondsen (EFRO). De kans bestaat dat Europa na 2013 de kraan dichtdraait. Met 350 miljard euro in een periode van zeven jaar is regionale ontwikkeling de tweede grootste uitgavenpost van het EU-budget. Die uitgaven moeten naar beneden, vinden sommige lidstaten. Andere vinden dat het geld prioritair naar de arme gebieden moet gaan: de nieuwe lidstaten, de écht arme regio's in Zuid-Europa. De Europese Unie debatteert hier binnenkort over. Als het tegenzit, zal Brussel geen beroep meer kunnen doen op het Europese manna.
Om Europa te overtuigen van het nut van de besteding van de middelen, nam Brussels minister van Stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck (Ecolo) leden van de Europese Commissie mee op een boottocht op het kanaal. De buurt rond het kanaal is voor het Brussels Gewest een Prioritaire Interventiezone. Dáár worden de Europese gelden geïnvesteerd: 57 miljoen euro in 2000-'06 en nog eens 57 miljoen in 2007-'13. Het Gewest legt daar nog eens hetzelfde bedrag bovenop. Er wordt geïnvesteerd in vier sectoren: groene economie, economische infrastructuur, buurtinfrastructuur en citymarketing. Pittig detail: ook het openluchtzwembad aan het Becodok was opgenomen, net als het Huis van de Haven, maar die projecten zijn geschrapt.
Wat staat er dan wel op stapel? Er komt bijvoorbeeld een groot incubatiecentrum voor groene ondernemingen aan Thurn & Taxis (Greenbizz), en er is de nog op te richten Ecopool aan de Nijverheidskaai, die werklozen zal inschakelen in de recyclagesector. Er zijn ook kleinere projecten, Haven-Zuid bijvoorbeeld, een bedrijvencentrum annex educatief centrum rond 'water in de stad' in een mooie oude meelfabriek aan de Demetskaai.
Interessant is voorts de samenwerking met de privésector. De Slachthuizen van Anderlecht willen al een tijdje de florerende groente-, fruit- en textielmarkt (honderdduizend bezoekers per week) opwaarderen. Met steun van EFRO bouwen de Slachthuizen in 2012 een duizend vierkante meter grote voedingshal. Daar zullen marktkramers in een betere omgeving hun groenten, fruit en vlees kunnen aanbieden. Tot slot huisvest ook de Erasmushogeschool een EFRO-project. Samen met de VUB is daar Emovo opgericht, een onderzoekscentrum rond energietechnologie.
Maar de vraag die de EU zeker interesseert, is: zorgen de Europese fondsen ook voor een economische heropleving? Leveren ze banen op? Huytebroeck vindt van wel: "In 2000-'06 zijn er acht bedrijvencentra opgericht en zijn er bijna driehonderd bedrijfjes opgericht, goed voor 818 nieuwe banen. Dus ja, EFRO draagt zeker bij tot de economische dynamiek van de kanaalzone."
Achthonderd banen is zeker niet slecht, maar is het genoeg voor Europa? Voor Corinne Hermant van de Europese Commissie is het een zaak voor de controlediensten. "De EFRO-projecten worden zorgvuldig geëvalueerd. Vóór de toekenning van de gelden, tijdens en erna. En of achthonderd banen genoeg is? Ik zou zeggen: het is niet alleen de kwantiteit die telt, maar ook de kwaliteit. Wij noemen dat capacity building. En verder vind ik het een goede zaak dat we de kans krijgen om de EFRO-projecten eens op het terrein zelf te bekijken, in plaats van vanuit onze kantoren aan het Schumanplein."
Lees meer over: Samenleving , Politiek , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.