BRUZZ wil weten hoe het is om in Jette te wonen. Wij belden aan bij twee opmerkelijke bewoners. Na Rik Coolsaet is het de beurt aan artistieke duizendpoot Indirah Osumba.
Indirah Osumba: 'Jette is een soort schatkist'
“Net zoals het kanaal in het centrum een psychologische drempel is, heb je in Jette de spoorweg. Al is dat meer in de hoofden van andere mensen. Ikzelf ga met mijn fiets overal naartoe. Ik voel me goed hier, maar ik heb niet de behoefte me tot deze gemeente te beperken. Al winkel ik nu wel opzettelijk aan het Spiegelplein, uit solidariteit met de handelaars die door de wegenwerken getroffen zijn.”
Osumba is tevreden met de nieuwe wind die door Jette waait. “Jette was lang een van de oudste gemeentes van het land,” zegt ze. “Maar die generatie verdwijnt nu en maakt plaats voor nieuw bloed. We zijn in een bocht van het leven van Jette. Elsene en Sint-Gillis zijn te duur geworden voor de branchés (hipsters, red.). Die komen nu naar hier, met meer gedurfde kunst in hun kielzog. Toch is dit niet de meest progressieve gemeente. Jette is eerder voorzichtig van aard, maar wil vreugdevol vooruitgaan. Het is een gemeente vol verrassingen, met overal straatfeesten, wijkcomités, projecten en gepassioneerde mensen. Een soort schatkist eigenlijk, waarin ik zelf nog veel te ontdekken heb.”
“Daarnaast spreek ik veel af met mijn culturele partners, de Nederlandstalige en Franstalige bib, het gemeenschapscentrum Essegem of vzw Le rayon vert. Jette heeft een rijk verenigingsleven, met heel goeie relaties tussen de verschillende vzw’s. Ze kennen elkaar en doen dingen samen via het platform Mieux Vivre Ensemble. Wat niet wil zeggen dat iedereen hier hetzelfde denkt. De grote diversiteit is een van de troeven van Jette. Zo wonen er veel echte vrienden in de straat, maar ook mensen naar wie ik al jaren knik en niets meer. En mensen die mij niet willen zien (lacht). Mensen van alle soorten afkomst ook. In 2000 woonden in de Bonaventurestraat alleen al zeventig nationaliteiten.”
Osumba is er zich bewust van dat er in de gemeente ook heel veel mensen zijn die er een eerder burgerlijk leven op nahouden. “Toch durf ik te zeggen dat er hier in Jette een groot bewustzijn is van de nood aan transitie,” zegt ze. “Ecologisch, economisch én relationeel. Ik hoop met mijn vzw deel te kunnen uitmaken van die beweging.”
Lees ook het verwante gesprek met professor en Jettenaar Rik Coolsaet
Ronde van Brussel: Jette
Lees meer over: Jette , Samenleving , Ronde van Brussel: Jette
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.