Internationale reacties: 'Europa was het doelwit'

© Belga
22/03/2016

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag vanuit Cuba zijn medeleven geuit na de aanslagen in Brussel. "We moeten zij aan zij staan, ongeacht nationaliteit, ras of geloof, in de strijd tegen de gesel van het terrorisme", klonk het. Duits bondskanselier Angela Merkel en Frans president Hollande zeggen dat de aanslagen in Brussel niet enkel tegen België waren gericht, maar tegen heel Europa.

President Obama stak in Havana zijn langverwachte toespraak af voor het Cubaanse volk. Voor hij aan de speech begon, maakte hij kort tijd om zijn afschuw uit te spreken over de bloedige aanslagen in Brussel. "De gedachten en gebeden van het Amerikaanse volk zijn bij de Belgische bevolking", zei Obama. "We zullen alles doen wat nodig is om onze vriend en bondgenoot België te steunen bij het berechten van zij die verantwoordelijk zijn."

"We zijn solidair in het veroordelen van deze schandelijke aanslagen." Voor president Obama zijn de aanslagen in Brussel "een nieuwe herinnering dat de wereld zich moet verenigen". "We moeten zij aan zij staan, ongeacht nationaliteit, ras of geloof, in de strijd tegen de gesel van het terrorisme." "We kunnen en zullen diegenen verslaan die de veiligheid bedreigen van mensen overal ter wereld", verzekerde Obama, alvorens over te gaan naar zijn langverwachte woorden aan het Cubaanse volk.

"The thoughts and prayers of the American people are with the people of Belgium" —@POTUS on the attacks in #Brussels https://t.co/TWxnIDfDqL

— The White House (@WhiteHouse) March 22, 2016

'Gericht tegen iedereen in de EU'
"Het lijkt erop dat de duidelijke doelwitten - een internationale luchthaven, een metrostation dicht bij de EU-instellingen - erop wijzen dat deze aanslag niet alleen tegen België is gericht", zegt De Maizière. "Ze zijn ook gericht tegen onze vrijheid, onze vrijheid van beweging, onze mobiliteit en die van iedereen in de EU."

Tijdens een persconferentie in Berlijn heeft ook bondskanselier Angela Merkel haar medeleven betuigd met de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem. Ze had in de namiddag met premier Michel gesproken, zei ze. Volgens Merkel waren de aanslagen gericht tegen de basiswaarden van onze vrije samenleving. "Deze daden zijn gericht tegen alle waarden waar Europa voor staat."

Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz is "geschokt door de laffe en verachtelijke aanslagen". Alle missies, vergaderingen en bezoeken voor dinsdag en woensdag zijn geannuleerd. "Deze daden maken me verdrietig en woedend. Ze worden geboren uit barbarij en haat die niemand recht doet", zo verklaarde Schulz, die zijn medeleven overmaakte aan premier Michel.

'Europa was het doelwit'
De Franse president François Hollande, die vrijdag nog in Brussel was om samen met premier Charles Michel de aanhouding van Salah Abdeslam aan te kondigen, organiseerde een spoedbijeenkomst van zijn kernkabinet. "Deze aanslagen zijn een aanslag op heel Europa", zei hij aan reporters.

"Ik heb mijn solidariteit aan het Belgische volk betuigd", schreef hij op Twitter. "Terroristen sloegen toe in Brussel maar het was Europa dat het doelwit was." Europa moet cruciale stappen ondernemen in het licht van de ernst van de dreiging, zei Hollande in de Franse media.

J’exprime mon entière solidarité avec le peuple belge. À travers les attentats de Bruxelles, c’est toute l’Europe qui est frappée.

— François Hollande (@fhollande) March 22, 2016

Na de spoedbijeenkomst verklaarde de Franse premier Manuel Valls: "We zijn in oorlog. Wij in Europa zijn de laatste maanden onderworpen aan oorlogsdaden."

Cameron: 'Gechoqueerd en bezorgd'
Brits premier David Cameron zegt dat er een zeer reële terroristische dreiging is in de verschillende Europese landen. "We moeten daar tegenin gaan met alles wat we hebben", zegt Cameron. "We gaan deze terroristen niet laten winnen."

Hij schreef op Twitter: "We zijn gechoqueerd en bezorgd door de gebeurtenissen in Brussel. We zullen alles doen wat we kunnen om te helpen."

I am shocked and concerned by the events in Brussels. We will do everything we can to help.

— David Cameron (@David_Cameron) March 22, 2016

Ook de Australische premier Malcolm Turnbull bood zijn innige deelneming aan, net als de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Deeply concerned by the attacks in Brussels. Australians' thoughts, prayers & solidarity are with the people of Belgium.

— Malcolm Turnbull (@TurnbullMalcolm) March 22, 2016

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni