Het Joods Museum roept andere musea in België op om volgende dinsdag, een maand na de aanslag in het museum, een herdenking te organiseren voor de slachtoffers. Dat meldt de Brusselse Museumraad, die de oproep steunt. "Deze aanslag gebeurde niet alleen binnen de Joodse gemeenschap, maar vooral ook in een museum."
Joods Museum roept musea op slachtoffers op 24 juni te herdenken
"We willen graag dat zo veel mogelijk musea aan het onthaal de slachtoffers herdenken, ook om te benadrukken dat musea open plaatsen moeten blijven", zegt Leen Ochelen, directeur van de Brusselse Museumraad.
"Musea zijn plekken voor beleving, kennisoverdracht en studie, en hebben als zodanig een rol in de maatschappij te spelen."
Het was het Joods Museum, dat in de raad van bestuur van de Museumraad zetelt, die met het idee kwam. "Wij willen benadrukken dat deze aanslag niet alleen plaatsvond in een Joodse organisatie, maar vooral ook in een museum, een plek van cultuur", zegt Chouna Lomponda, woordvoerster van het Joods Museum. "We moeten voorbij de hokjes kijken, en we willlen hiermee laten zien dat dit ook in andere musea had kunnen gebeuren."
Kwetsbaarheid
Leen Ochelen van de Museumraad geeft het voorbeeld van het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement.
"Dat is het enige museum in het Brusselse waar metaaldetectoren staan, zoals op luchthavens. Het geeft niet echt een gemoedelijk gevoel als je je riem en horloge moet uitdoen bij een museumbezoek. Dat staat diametraal tegenover hoe wij vinden dat een museum zou moeten zijn. Daarom kiezen we ook voor een herdenking aan het onthaal, omdat we hopen dat bezoekers zich zo meteen bewust worden van de kwetsbaarheid van musea, die toch aan zingeving doen."
Aan alle musea in België wordt gevraagd om op 24 juni een rouwbericht, een kaars, een bloem, een rouwlint te plaatsen aan het onthaal van hun eigen museum, en een minuut stilte te houden om 15.30 uur.
Ook in het Joods Museum zelf, dat nog altijd niet open is voor het publiek, wordt op 24 juni om 15.30 uur een kaars ontstoken en een minuut stilte gehouden.
Aanslag Joods Museum
Lees meer over: Samenleving , Aanslag Joods Museum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.