In Brussel wordt zondag eer betoond aan de Joden en de "Rechtvaardigen" die tijdens de Tweede Wereldoorlog in België het slachtoffer van de nazivervolging werden. De Rechtvaardigen waren niet-Joden die Joden een schuilplaats boden, zo heeft de Vereniging voor de Herinnering aan de Shoah (VHS) dinsdag in het Joods Museum van België uitgelegd.
Joodse slachtoffers van nazisme in België zondag herdacht
De herdenking begint om 17 uur aan het Herschel Grynszpanplein, met speciale aandacht voor de Belgische Joden die op 3 september 1943 naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd werden. De buitenlandse Joden waren een jaar eerder al opgepakt bij razzia's van de nazi's, maar Joden met de Belgische nationaliteit werden toen gespaard op vraag van koningin Elisabeth.
De burgemeester van Brussel, Philippe Close, zal het 3 Septemberplein op het kruispunt van de Spiegelstraat, de Brigittinenstraat en de Huidevettersstraat inwijden. Het plein herdenkt ook de bevrijding van Brussel op 3 september 1944.
In de Huidevettersstraat worden 50 "Struikelstenen" met namen van slachtoffers van het nazisme ingehuldigd. De VHS werkt in deze straat aan een uniek monument door "Stolpersteine" te leggen voor de 256 slachtoffers van het nazisme die tijdens de oorlog in deze straat woonden.
De vereniging betreurt dat de Rechtvaardigen van België niet als verzetsstrijders geëerd werden. In ons land kregen 1.742 mensen van Israël de titel van Rechtvaardige via de instelling Yad Vashem. Hun namen zullen in de nacht van 2 op 3 september op de gevel van het Joods Museum geprojecteerd worden.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Philippe Close , struikelstenen , herdenking , Joods Museum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.