BRUZZ wil weten hoe het is om in Koekelberg te wonen. Wij belden aan bij Joris Rossie, algemeen directeur van hogeschool Odisee en luisterden.
| Joris Rossie, algemeen directeur van de Odisee Hogeschool en inwoner van Koekelberg.
Joris Rossie kwam elf jaar geleden in de François Delcoignestraat wonen, vlak bij Zwarte Vijvers.
Rossie is Gentenaar van afkomst en vindt Gent nog altijd mooier, gezelliger en beter onderhouden dan Brussel. Maar zijn werk in de hoofdstad deed hem besluiten om hier iets te kopen.
Per toeval belandde hij in Koekelberg. “Ik ben een van die GOMB-Vlamingen,” zegt hij. “Ik zocht iets betaalbaars en de GOMB (Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, red.) had in deze gemeente een interessant project.”
In het wooncomplex met binnenkoer betrekt Rossie een appartement op de derde verdieping, met drie terrasjes en een geweldig uitzicht op hoge bomen en in de verte het centrum van Brussel. “Ik zie het stadhuis vanuit mijn zetel.” Alleen al om dit panorama woont hij hier graag.
Wel ontbreekt het wat aan sfeer, zowel in het gebouw, waar een aantal oorspronkelijke eigenaars intussen plaatsgemaakt heeft voor huurders, als in de gemeente. “Koekelberg is een beetje kleurloos.”
Maar heel erg vindt hij dat niet. “Koekelberg is voor mij een gemaksplek. Deze locatie is perfect. Met de fiets ben ik in tien minuten op mijn werk in het centrum van de stad. Rij ik de andere kant op, dan sta ik in tien minuten op het platteland.” Behalve Zwarte Vijvers is ook Ribaucourt vlakbij, twee beruchte metrostations, maar Rossie heeft nooit problemen gehad.
Een echte Koekelbergenaar voelt hij zich niet, eerder Brusselaar. “Daarvoor heeft deze gemeente te weinig identiteit. Je voelt niet dat je de gemeentegrens, bijvoorbeeld met Molenbeek, oversteekt. Het is allemaal verstedelijkt gebied.”
Rossie heeft sowieso weinig op met de gemeentelijke afbakening. “De gemeentegrenzen angstvallig bewaken vind ik een beetje kneuterig. We sluiten ons erin op. Elke gemeente heeft een Vlaamse schepen, een eigen gemeenschapscentrum en een bib, die soms maar een paar dagen per week open is. Ik kan hier vlakbij zowel naar de bibliotheek van Koekelberg als naar die van Molenbeek. Is dat nodig? Uiteindelijk ga ik meestal naar Muntpunt.”
"Waarom niet van het Elisabethpark hét sportpark van Brussel maken?"
Voor Rossie zouden de gemeenten mogen samenvloeien tot één groot geheel. “Een fusie van de gemeenten in het noorden zou ook kunnen.” Hij erkent wel dat de nabijheid van een gemeentehuis heel handig is om een nieuw paspoort of andere documenten af te halen.
Over de ambtenaren op het gemeentehuis is hij overigens zeer te spreken. “Correct en efficiënt.” Over het beleid van het gemeentebestuur is hij ambivalenter. “De gemeente vernieuwt straten en doet haar best om alles proper te houden. Ook lopen er veel stewards rond, dat is allemaal oké.” Maar het is geen modern bestuur met visie. “Neem alleen al Koekelberg News, het infoblad van de gemeente. Dat komt toch een beetje oubollig over, er staan vooral activiteiten in voor kinderen en senioren, het is niet gericht op young urbans. En dan dat voorwoordje waarin de burgemeester zich, als het even kan, afzet tegen het gewest.”
Het stoort hem ook dat koning auto regeert in Koekelberg. “Dat merk je bijvoorbeeld in het Elizabethpark. Ik ga er vaak lopen, maar die site is doorsneden en omringd door drukke straten.”
Het hele park mist volgens hem ook een masterplan. “Je zou er bijvoorbeeld hét Brusselse sportpark van kunnen maken, met een looppiste en - waarom niet - binnensport in de basiliek. Nu is het gewoon een lege plek waar af en toe iets georganiseerd wordt, soms heel leuke dingen zoals Bar Eliza. Het is een gemiste kans en Koekelberg heeft al zo weinig troeven.”
De Ronde: Koekelberg
Lees meer over: Koekelberg , Samenleving , De Ronde: Koekelberg , CityDev , GOMB , Odisee , Hogeschool
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.