Johan uit Elsene vraagt zich af wie de vergulde beelden aan het Justiepaleis en het gemeentehuis van Sint-Gillis schoonmaakt. BRUZZ zocht het voor hem uit.
BIG CITY. Wie maakt de vergulde beelden in de stad schoon?
Het Justitiepaleis en het gemeentehuis van Sint-Gillis pronken met vergulde standbeelden op hun gevels. Iedere Brusselaar is wel met die gebouwen vertrouwd, al was het alleen al door de talloze stellingen aan het Justitiepaleis, maar misschien ook als decor uit de Nederlandse televisieserie familie Flodder, waarin het gemeentehuis opduikt. Maar wie staat in voor de schoonmaak van de beelden? En hoe gebeurt dat, de schoonmaak van beelden van verguld brons, ook wel ormolu genoemd?
Puur goud corrodeert onder normale omstandigheden niet, maar het is een heel zacht materiaal, waardoor doorgaans andere metalen zoals koper of brons worden toegevoegd. Hier kan wel corrosie optreden, wat het goud kan doen verkleuren. Lange tijd was het gebruikelijk om ormolu schoon te maken met een oplossing van ammoniak. Dat was zeer effectief om de kopercorrosie te doen verdwijnen, maar het werkte in op het goud zelf, waardoor de kwaliteit van het goud na meerdere schoonmaakbeurten afnam.
Vandaag werken musea voornamelijk met brandspiritus. Die gedenatureerde alcohol - met andere woorden: niet geschikt voor consumptie - kan ontkleuring van verguld brons tegengaan, zonder het goud zelf te beschadigen.
gemeentehuis Voor het gemeentehuis van Sint-Gillis neemt een Duits schoonmaakbedrijf de taak op zich. “De gemeente laat de vergulde standbeelden enkel schoonmaken wanneer we te horen krijgen dat ze vuil zijn, dan contacteren we de firma,” zo klinkt het bij het gemeentehuis.
Wie voor het gemeentehuis staat, kan drie vergulde bronzen standbeelden bovenaan het gebouw zien. De frontons van de drie paviljoenen etaleren een adelaar, een haan en een uil. Die vogels symboliseren de waarden die de gemeente naar eigen zeggen uitdraagt. Zo staat de haan voor licht, de adelaar voor kracht en de uil voor wijsheid. Wie goed kijkt, kan op het belfort ook nog vier vergulde bronzen engelen zien.
Justitiepaleis
Het Brusselse Justitiepaleis is een heel ander verhaal. Het gebouw staat al sinds 1987 in de stellingen en naar verwachting zullen de renovatiewerken aanslepen tot 2030.
De vergulde bronzen beelden onder de koepel worden dan ook niet schoongemaakt zoals in Sint-Gillis. Mogelijk komt dat door het verschil in hoogte: het Justitiepaleis is met zijn 104 meter het twaalfde hoogste gebouw in Brussel. Daarmee lijkt het gevaarlijker voor een schoonmaakploeg om de stellingen te trotseren dan bij het gemeentehuis van Sint-Gillis.
Volgens de plannen van Regie der Gebouwen, de overheidsdienst die het beheer van overheidsgebouwen opvolgt, zullen de koepel en sokkel, waarop de vergulde sculpturen staan, vanaf 2022 gerenoveerd worden. “De Regie der Gebouwen is verantwoordelijk voor de restauratie van die beelden, die voorzien is in de tweede fase van de gevelrestauratie, die binnen drie jaar zou aanvangen,” zo licht persverantwoordelijke Tine Deckers toe. Tegen 2030 zouden alle gevels van het Justitiepaleis gerestaureerd en stellingvrij moeten zijn.
- VOLGENDE WEEK: Waar komt de naam Rollebeekstraat (aan de Zavel) vandaan?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.
De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Gillis , Samenleving , Stedenbouw , Big City , vergulde beelden , gemeentehuis sint-gillis , Justitiepaleis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.