De Grote Markt is van oudsher een centrum van bestuur, handel en ambachten. Naast het stadhuis bouwden de oude ambachtsgilden zoals de brouwers, de slagers of de schrijnwerkers gildehuizen vol pracht en praal. Vandaag zijn die historische panden grotendeels ingenomen door toeristische functies, zoals winkels, horeca en musea.
JOUW VRAAG. Zijn er nog huizen op de Grote Markt bewoond?
"Zijn er nog huizen op de Grote Markt waar er mensen wonen?"
Toch zijn er nog echte bewoners op de bovenste verdiepingen. “Op vier verschillende adressen zijn in totaal zeven mensen gedomicilieerd,“ zegt Fabrice Voogt, woordvoerder van schepen van Bevolking Ahmed El Ktibi (PS). Een blik op de deurbellen toont namen uit alle windstreken. Wereldbewoners van werelderfgoed.
Een van de zeven officiële bewoners heeft volgens de dienst bevolking wel een aanvraag voor verhuizing lopen. Er langere tijd wonen is dan ook geen evidentie. De druk op de Grote Markt is immens. Het plein baadt de hele dag in een constant geroezemoes van gapende en fotograferende bezoekers. Bovendien zijn er regelmatig min of meer grootschalige evenementen die het plein inpalmen.
Behalve permanente bewoners ziet de Grote Markt ook een voortdurend komen en gaan van tijdelijke verblijvers. Op het nummer 15 zit al jaren een hotel, maar daarnaast worden verschillende appartementen aangeboden via websites zoals Airbnb en Booking. De prijs voor een overnachting kan er oplopen tot bijna 1.000 euro, in een luxeappartement voor vier personen.
Behalve voor al dan niet tijdelijke bewoning worden sommige bovenverdiepingen ook gebruikt door bedrijven. Heel wat horecazaken, maar ook vastgoedondernemingen zijn gevestigd op de Grote Markt. Biergigant AB Inbev heeft er nog altijd zijn sociale zetel op het nummer 1, boven het Café Le Roy d’Espagne.
De bedrijven borduren voort op die rijke traditie van handel en ambachten. Gezien die continuïteit is het ook niet verwonderlijk dat de meeste panden in privéhanden zijn en blijven. Wel ging er de laatste jaren heel wat publiek geld naar de verschillende gevelrenovatieprogramma’s.
Met het verdwijnen van de meeste familiezaken zijn de eigenaars in veel gevallen vermogende investeerders of grote ondernemingen. Een bekend voorbeeld uit de recentere geschiedenis is zakenman Aldo Vastapane, die ooit het huis De Zwaan, met restaurant La Maison du Cygne, kocht en erboven ook enige tijd een appartement had.
Bankverzekeraar KBC bezit nog altijd drie huizen, de helft van de zes die samen het Huis van de Hertogen van Brabant vormen. Aan de overkant van het plein heeft Franstalige tegenhanger CBC vorig jaar zijn historische eigendom verkocht aan ProWinko, een bedrijf gespecialiseerd in winkelvastgoed.
Wie zelf graag op de Grote Markt zou wonen, kan zijn of haar kans wagen. Op het huisnummer drie staat al enige tijd een appartement te huur. De woning telt twee slaapkamers en evenveel badkamers en heeft een oppervlakte van 200 vierkante meter. De huurprijs bedraagt niet minder dan 3.500 euro per maand. Behalve met het lawaai op het plein moeten de toekomstige bewoners ook rekening houden met slechte energieprestaties. Isolatiewerken zijn immers ondenkbaar omdat het pand beschermd erfgoed is.
VOLGENDE WEEK: Waarom staat er een vrijheidsbeeld op Hotel Metropole en kwam het er voor of na dat van New York?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Big City , Grote Markt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.