Het Justitiepaleis staat op de lijst van monumenten die wereldwijd het meest gevaar lopen. Het gebouw werd aan het World Monuments Fund voorgedragen door onder meer het Sint-Lukasarchief. Veel bouwwerken op de WMF-lijst liggen in gebieden van oorlog, armoede en aardbevingen.
Justitiepaleis bij meest bedreigde gebouwen ter wereld
Lees ook: Sanatorium Tombeek gered
Donderdag is de nieuwe WMF-lijst aan de internationale pers meegedeeld. “Het WMF is een belangrijke organisatie in het buitenland, en bestaat dit jaar 50 jaar. Een beter moment konden we ons niet wensen om de problematiek van het Justitiepaleis aan te kaarten,” zegt Jos Vandenbreeden van het Sint-Lukasarchief aan brusselnieuws.be.
Het Justitieplan verkeert al decennia in slechte staat en de renovatie wil maar niet vlotten. De voorbije jaren was al meermaals sprake van vallende brokstukken, en ondertussen zijn zelfs de stellingen aan renovatie toe. De federale overheid lijkt niet te weten waar ze met het bouwvallige monument naartoe wil.
“Het grootste argument om het Justitiepaleis te selecteren was het gebrek aan een masterplan,” aldus Vandenbreeden nog. “De meeste monumenten wereldwijd hebben effectief een masterplan, het Justitiepaleis beschikt niet over een programmatisch luik. Er staan bijvoorbeeld ontelbaar veel ruimtes leeg die een ander doel kunnen dienen dan justitie. Daarnaast heeft de Regie der Gebouwen het gebouw ook compleet mismeesterd op restauratievlak. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de eiken ramen die in schandalige toestand zijn. Eigenlijk is alleen de koepel gerestaureerd.”
Italiaanse concentratiekampen
De WMF-lijst maakt globaal de balans op welke bouwwerken én landschappen in verval zijn en dringend om onderhoud smeken. Deze editie heeft 50 monumenten in 36 landen geïnventariseerd. De lijst is hier te vinden.
In Europa gaat het onder meer om de verwaarloosde Italiaanse concentratiekampsites uit de Tweede Wereldoorlog, de kloosters van Sevilla die stilaan leeglopen of het grootse Wentworth Woodhouse in Engeland, dat dringend aan renovatie toe is.
Andere gebouwen die in het verleden door het Sint-Lukasarchief zijn aangedragen voor de lijst, zijn het Flageygebouw en het Sanatorium in Tombeek.
Bekijk ook de reportage van tvbrussel:
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.