Kanaalzone: 25.000 extra inwoners op 8 jaar
Sinds midden jaren 1990 groeit de Brusselse bevolking elk jaar en vooral sinds de eeuwwisseling is er sprake van een bevolkingsexplosie. Dat blijkt opnieuw uit cijfers van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (Bisa).
Tussen 2002 en 2010 groeide de bevolking met maar liefst 11,4 procent aan. De sterke groei heeft te maken met internationale migratie. Vermits het vooral jonge mensen zijn die migreren, verandert ook de structuur van de bevolking en stijgt het geboortecijfer. Daardoor wordt de groei dus nog versterkt.
De bevolkingstoename is nog sterker in de kanaalzone, traditioneel een gebied waar migranten neerstrijken. De groei bedraagt er 16,6 procent op acht jaar. In absolute cijfers gaat het om een toename van 25.000 mensen. De zone, in dit geval afgebakend volgens de zones die in aanmerking komen voor steun van de Europese structuurfondsen (Efro), telde begin 2010 176.000 inwoners. Acht jaar eerder was dat 151.000.
Bovendien zijn er heel wat uitschieters met een groei van meer dan 30 procent. Het gaat soms om wijken met veel nieuwbouw, zoals in Evere of Sint-Lambrechts-Woluwe, maar ook wijken die al dichtbebouwd zijn zoals Kuregem. "In veel gevallen gaat het om een historisch uitzonderlijke toename die niet is voorgekomen sinds de verstedelijking van die gebieden aan het einde van de negentiende eeuw", zegt Jean-Pierre Hermia van Bisa aan brusselnieuws.be.
Daling in het zuidoosten
Opvallend is echter ook dat sommige wijken hun bevolking zien dalen. Sommigen zelfs met meer dan 10 procent. "In veel gevallen gaat het om statistische aberraties. Het gaat bijvoorbeeld om weinig bevolkte zones of om wijken waar een groot gebouw in renovatie is."
Maar in delen van het zuidoosten is er wel degelijk een structurele daling van de bevolking. "In delen van Ukkel, Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe zien we de bevolking afnemen. Het gaat om wijken waar veel ouderen wonen. De woningen zijn er te duur en dus gaan er geen grote jonge gezinnen of nieuwkomers wonen."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.