90.000 buitenlandse Brusselaars meer op 5 jaar
Op 1 januari 2012 woonden er 1.138.854 mensen in Brussel. Daarvan had een kleine 33 procent geen Belgisch paspoort, blijkt uit cijfers van de FOD Economie.
Fransen, Marokkanen en Italianen vormen de grootste groepen buitenlanders in het gewest. Het aantal Fransen is de laatste tien jaar wel sterk gestegen, terwijl het aantal Marokkanen afnam.
Vijf jaar eerder was nog maar 27 procent van de inwoners van Brussel een buitenlander (zie grafiek onderaan). Er kwamen in die periode 87.514 niet-Belgen bij, tegenover 20.125 Belgen.
"Een heel groot deel van de nieuwe migranten vandaag zijn EU-burgers: Fransen, Italianen, maar ook Polen, Spanjaarden en Duitsers", verklaart demograaf Patrick Deboosere die stijging aan brusselnieuws.be.
"Zij voelen minder dan bijvoorbeeld Turken of Marokkanen de noodzaak om de Belgische nationaliteit aan te vragen. Ze genieten al van vrij verkeer binnen Europa en hadden al langer stemrecht. Ook groepen als Amerikanen of Japanners, die voor internationale bedrijven of instellingen werken, worden zelden Belg."
Diplomatieke stad
Het vrij verkeer van personen binnen de EU heeft de mobiliteit binnen Europa sterk doen toenemen. "Tel daarbij dat Brussel na Washington de belangrijkste diplomatieke stad ter wereld is, en je krijgt uiteraard een sterke toename van het aandeel buitenlanders. Op een relatief kleine stad als Brussel is die impact enorm."
Ook een steeds langere verblijfsduur doet de buitenlandse bevolking aangroeien, zegt Deboosere. "Dat is een typisch crisiseffect. Een Griek die nu bijvoorbeeld een goeie job heeft bij een Brussels vertaalbureau, zal voorlopig niet snel naar huis vertrekken."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.