Kanaalzone: Chemetoff droomt van open Zenne

LV
© brusselnieuws.be
01/07/2013

De Zenne opnieuw dichter bij de stad brengen. Het is een van de ambities van Alexandre Chemetoff, de Franse architect-stedenbouwkundige die werkt aan een richtplan voor de kanaalzone. Ook minister-president Rudi Vervoort (PS) is het idee genegen. Dat bleek bij de start van 48 uur overleg over de toekomst van de kanaalzone.

Negen maanden geleden werd Chemetoff aangesteld om de herontwikkeling van de kanaalzone in goede banen te leiden. Geen sinecure gezien het grote aantal betrokken actoren. Vandaar het idee om gedurende twee dagen alle ministers, gemeenten en administraties die met het kanaal te maken hebben uit te nodigen voor de "48 uur van het Kanaalplan."

"Ik leg letterlijk de kaart van het gebied rond het kanaal op tafel en iedereen kan daar aantekeningen op maken", legt Chemetoff uit. "Via overleg willen we de violen gelijkstemmen. We bekijken welke functies waar kunnen komen. Woningen maar ook groen en sportinfrastructuur."

Chemetoff ging de voorbije maanden zelf op ontdekking in het gebied. "Ik was verrast door de diversiteit en de rijkdom. Er is niet alleen het industriële verleden maar ook veel groen, zoals het Meudonpark, en er zijn veel beschikbare gronden."

Collectieve verbeelding
Parallel met het kanaal loopt ook de Zenne, zij het grotendeels ondergronds. Chemetoff ziet in de toekomst van de zone opnieuw een belangrijkere rol voor de rivier. "De Zenne is waar Brussel is ontstaan. Ze is dan ook sterk aanwezig in de collectieve Brusselse verbeelding, denk maar aan de iris als logo, en is een belangrijke troef. Het is een droom om ze terug deel van de stad te maken."

Vervoort droomt alvast mee. "Ik wist zelf niet dat de Zenne op zoveel plaatsen in Brussel nog zichtbaar is", aldus de minister-president, die niet uitsluit dat ze ook elders terug aan de oppervlakte kan komen. "Dat zal geld kosten maar alles is mogelijk. Stel je voor dat we nieuwe woningen bouwen langs een stukje Zenne."

Naast de verschillende gemeenten en ministers zijn onder meer de Haven, Leefmilieu Brussel en de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij Brussel (Gomb) betrokken bij het overleg. "De kanaalzone is heel belangrijk voor het hele gewest", aldus nog Vervoort. "We moeten bekijken hoe we een antwoord kunnen bieden op de uitdaging die voortvloeien uit de bevolkingsgroei. Dat betekent nieuwe woningen - de verdichting dringt zich op, of we willen of niet - maar ook voorzieningen en economische activiteit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni