In de Brusselse Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal hebben enkele honderden mensen zondagavond een mis voor de vrede bijgewoond. Kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Brussel en Mechelen leidde de dienst, samen met monseigneur Hlib Lonchyna, vicaris-generaal van de Eparchie van Sint-Vladimir-de-Grote voor de Oekraïners van de byzantijnse ritus in Frankrijk, en monseigneur Coppola, apostolische nuntius. In zijn homilie riep de kardinaal op tot solidariteit met de slachtoffers van de oorlog en de vluchtelingen.
Kardinaal De Kesel roept op tot solidariteit in mis voor de vrede
Volgens de kardinaal lijkt het wel of we ons in de vorige eeuw bevinden. Ondanks zware conflicten, bloedige strijd en terroristische aanslagen, hebben we volgens de kerkvader op het Europese continent gedurende meer dan 70 jaar grotendeels de vrede kunnen behouden.
"Maar deze keer komt de bedreiging van een groot land en dan nog wel van zo hoge christelijke oorsprong en traditie", klonk het. "Hoe accuraat de historische en politieke analyses die nu gemaakt worden ook mogen zijn, en hoezeer ze ons helpen enigszins te begrijpen wat er gebeurt, toch gaat het in laatste instantie over de begeerte naar macht en rijkdom en de vrees om die te verliezen."
De kerkvader haalde de nieuwste encycliek van paus Franciscus aan, waarin die opriep tot universele broederschap: "Sommigen zijn van oordeel dat de oproep van de Paus utopisch en naïef is. Maar welke andere reële toekomst zou er dan wel zijn voor onze naties, ons continent en voor de wereld tenzij we inderdaad de weg inslaan van universele menselijkheid en fraterniteit?"
"Neen, we mogen niet zwijgen", ging de kardinaal verder. "We moeten ons bewapenen met de wapens van het geloof: het gebed en de solidariteit. Solidair met de ellende en het verdriet van zoveel onschuldige slachtoffers, gastvrij voor hen die op de vlucht zijn, en bidden dat Gods Geest de harten mag bekeren en een einde stelt aan deze waanzin."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal , Oekraïense vluchtelingen