Tussen 2019 en 2022 werden er in het Brussels gewest 53 beschadigingen aan kerken of kapellen vastgesteld, terwijl slechts één moskee in die periode het doelwit van vandalen was. "Kerkgebouwen zijn in Brussel dus veel keer vaker het doelwit van vandalisme dan moskeeën," leidt Brussels parlementslid voor Vlaams Belang, Dominiek Lootens-Stael af uit cijfers die hij kreeg van minister-president Rudi Vervoort (PS).
Kerkgebouwen in Brussel veel vaker slachtoffer van vandalisme dan moskeeën
"Deze cijfers werpen licht op iets waar men liever over zwijgt: namelijk dat een deel van de Brusselse bevolking ons cultureel erfgoed, allicht om religieuze redenen, verafschuwt en zelfs zo ver gaat om die afschuw in daden om te zetten," stelt senator en Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere.
Uit het antwoord van Vervoort op een schriftelijke vraag van Lootens-Stael blijkt dat in de periode 2019-2022 53 kerken en kapellen, 12 begraafplaatsen, 2 abdijen en 1 klooster het doelwit waren van vandalen. In diezelfde periode werd slechts één moskee beschadigd.
De aanleiding om de cijfers op te vragen was het recente nieuws dat het iconische gebouw de Basiliek van Koekelberg doelwit werd van vandalisme. "Dat nieuws werd opgepikt, maar situeert zich slechts in een ganse reeks van gelijkaardige incidenten en vandalenstreken die ons werden en worden gemeld", aldus Lootens-Stael. "De cijfers die ik van Vervoort ontving, bevestigen enkel wat wij al langer wisten."
Ook veel meer christelijke instellingen
Wie kijkt naar de lijst met erkende religieuze instellingen in Brussel, stelt vast dat de christelijke instellingen in de meerderheid zijn. In Brussel gaat het om 102 katholieke (christelijke) instellingen, 21 orthodoxe (christelijke), 13 protestante (christelijke), 9 israëlitische (joodse) en tot slot 26 islamitische instellingen. Uit de informatie van Vervoort valt niet op te maken of niet-religieuze instellingen zijn meegenomen in het overzicht.
Het is voorlopig ook niet bekend of de acties die de kerkgebouwen schade hebben berokkend altijd voortkwamen uit christenhaat of andere antichristelijke sentimenten. Lootens-Stael dient deze week een nieuwe interpellatie in om meer informatie te verkrijgen over de aard van het vandalisme. Daarin zal hij ook vragen wat de Brusselse regering wil doen om de christelijke instanties beter te beschermen tegen vandalisme.
Lees meer over: Samenleving , Vlaams Belang , kerken , islamofobie , christenhaat