Licari.be

| Emanuele Licari (links) postte deze foto op zijn persoonlijke website. Hij poseert voor een vlag met de fasces, het symbool van de eerste fascisten.

Vlaams Belang-kandidaat voor Stad Brussel heult openlijk met fascisme

Charlotte Deprez
© BRUZZ
04/10/2024

Emanuele Licari staat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op plaats 8 op de lijst van Vlaams Belang voor de Stad Brussel. De Italiaan heeft een lange loopbaan in extreemrechtse kringen. Dat blijkt onder andere uit zijn persoonlijke website, waar hij meermaals fascistische symbolen gebruikt. Lijsttrekker Sonja Hoylaerts zegt dat ze niet op de hoogte was.

Op zijn persoonlijke website presenteert Emanuele Licari zich als een fervent voorstander van extreemrechtse ideologieën, waarbij hij zijn politieke standpunten en activiteiten uitgebreid belicht. Dat doet hij uitsluitend in het Frans.

Een foto die hij postte op 31 januari dit jaar valt meteen op: hij poseert voor een vlag met daarop de fasces, de Italiaanse tegenhanger van het hakenkruis en symbool van het fascisme. Het symbool is oorspronkelijk afkomstig uit het oude Rome en het stond symbool voor macht en autoriteit. Later werd het symbool overgenomen door het Italiaanse fascisme onder Benito Mussolini, die in 1921 de Partito Nazionale Fascista oprichtte, waarbij de fasces deel uitmaakte van het partijlogo.

"Zeer mooie bijeenkomst van de beweging Nation en een prachtige toespraak van de voorzitter Yvan Benedetti", schreef Licari bij de foto. "Ik dank ook de vrienden van Casa Pound voor het vriendelijk ontvangen in hun ruimtes en om me een lidkaart te overhandigen."

20241003_Screenshot Website Licari

Licari poseert op een bijeenkomst van Mouvement Nation voor een vlag met daarop de fasces, het symbool van het fascisme.

Licari is al decennia lid van Nation en was ook een tijdlang de woordvoerder. De extreemrechtse beweging werd opgericht in 1999 door Hervé Van Laethem, die daarvoor lid was van de neonazistische beweging L’Assaut. Casa Pound, de andere organisatie waarover hij spreekt in de post, is een Italiaanse neofascistische beweging.

Bij een andere foto beschrijft Licari zijn heimwee naar zijn tijd als voorzitter van de jongerenbeweging van de voormalige Belgische partij Front National. De extreemrechtse partij werd in 1985 opgericht door Daniel Féret. Door meerdere politieke en juridische schandalen, hield de partij op te bestaan in 2012. Zo werd Féret in 2006 veroordeeld voor het overtreden van de antiracismewet en verloor hij zijn politieke rechten voor tien jaar.

Symboliek in persoonlijk leven

De website van Licari gaat niet enkel over zijn politiek leven. Zo heeft hij een pagina gewijd aan zijn drie Perzische katten genaamd Cleopatra, Falangia en Meina. Falangia zou kunnen verwijzen naar Falange Española, de Spaanse fascistische partij die in 1933 werd opgericht. Meina is dan weer toevallig een Italiaanse gemeente waar fascisten tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan vijftig Joodse mensen hebben vermoord.

20241003_Screenshot website Licari

Licori wijdt een van de pagina's op zijn website aan zijn Perzische katten: Cleopatra, Falangia en Meina.

Licari post ook foto's van zijn familie, onder wie zijn ouders. Bij een foto van zijn vader en moeder schrijft hij: "Gaetano Licari di Castel Mola in gezelschap van Laure Marie Delacroix." Volgens Licari was zijn vader op 18-jarige leeftijd oorlogsvrijwilliger bij Decima Mas. Dat was een Italiaanse marine-eenheid die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgericht door de fascistische regering van Benito Mussolini.

BRUZZ kon Licari niet bereiken voor een reactie. Lijsttrekker Sonja Hoylaerts gaf mee dat Licari ons zou contacteren als hij wil communiceren. Zelf zegt ze: "Ik was hiervan niet op de hoogte en zal een grondig gesprek hebben met die man. Meer kan ik je ook niet zeggen. Ik distantieer me van elke vorm van fascisme en racisme, laat dat duidelijk zijn."

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wou geen verdere commentaar geven.

Intussen werd de website (www.licari.be) offline gehaald.

20241003_Screenshot website Licari

De homepagina van de persoonlijke website van Emanuele Licari.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Brussel-Stad kiest , Politiek , Emanuele Licari , Vlaams Belang , fascisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni