Op een steenworp van het Zuidstation organiseerden daklozenorganisatie Doucheflux en solidaire traiteur Les Gastrosophes op zaterdag een kerstbanket met niet minder dan 150 maaltijden. Een bedeling willen ze hun initiatief niet noemen. “Het is de bedoeling om de maaltijd te delen.”
Kerstbanket voor mensen zonder thuis: ‘Geen bedeling, wel samen eten’
De Europaesplanade in de Zuidwijk baadt zaterdagnamiddag in een geur van warme chocolademelk. De sfeer is uitgelaten. Aan een lange kersttafel met maar liefst 70 zitplaatsen schuiven mensen aan en af. Sommigen eten rustig op hun eentje, anderen raken in gesprek met voor hen nieuwe mensen.
“Het is de eerste keer dat we dergelijk kerstbanket samen organiseren met onze partner Les Gastrosophes,” zegt Benjamin Brooke (43), codirecteur van Doucheflux. De daklozenorganisatie werkt al jaren samen met Les Gastrosophes, dat onverkocht voedsel bij biowinkels verzamelt en het omtovert tot maaltijden die aangeboden worden bij onder andere sociale organisaties. “Zij kunnen de maaltijden maken en wij hebben een netwerk van mensen zonder thuis.”
De organisaties maakten een viergangenmenu voor naar schatting 150 gasten. Maar Brooke benadrukt dat het kerstbanket geen bedeling is. “We delen niet zomaar maaltijden uit. Nee, het is de bedoeling om de maaltijd te delen en samen te eten. De gasten zijn overigens niet enkel mensen zonder thuis. Ook mensen met een baan en vrijwilligers zijn hier vandaag. Je ziet het verschil niet. Zo raakt iedereen eens met elkaar in gesprek op de dag van kerstavond.”
Sprankelende persoonlijkheid
Dat het idee vruchten afwerpt, toont Céline Deleenaire (52). Zij bracht de voorbije nacht voor het eerst door in haar nieuwe flatje aan De Brouckère. Tot voor kort sliep ze in een sociaal hotel van Doucheflux in Vorst.
“Het is de eerste keer in mijn leven dat ik in het centrum woon. Ik wandelde daarstraks al even door de kerstmarkt. Het is echt fijn. Ik ben intussen ook vrijwilligster bij Doucheflux: op woensdag maak ik verse soep. Vroeger was ik immers chef-kok.”
“Daarom ben ik hier ook vandaag. Ik kom uit een nogal gecompliceerde familiale situatie waardoor ik tijdens de kerstperiode alleen ben. Daarom vind ik het zo fijn hier te kunnen zijn. Ik heb al veel fijne ontmoetingen gehad vandaag. Onder andere met dat meisje in haar rode jasje daar: wat een sprankelende persoonlijkheid.”
Het eten vond Deleenaire erg lekker. “Alles was heerlijk. Vooral de kerstbuche – gekregen van patissier Nicolas Arnaud uit de Amerikaansestraat – was om van bij weg te dromen. Proefde je al een stukje?”
Tot op de millimeter
Ook voor Yves Voste (52) was het dessert het hoogtepunt. “Vandaag woon ik in Schaarbeek, maar ik heb zelf twaalf jaar op straat geleefd naar aanleiding van een probleem met alcohol. Ik heb lang gewoond voor de Brico aan De Brouckère. Ik heb daar ook vaak kerstman gespeeld. Maar ik ben geholpen geweest, zowel door de Samaritanen als door verschillende verenigingen.”
“Omdat ik zo lang op straat heb geleefd, ken ik veel mensen uit verschillende verenigingen. Die zie ik hier vandaag terug, en dat is ontzettend fijn. Ik werk nu zelf ook als vrijwilliger. Het eten van Les Gastrosophes – ik ken hen al lang en heb ook samen met hen een project uit de grond gestampt – smelt letterlijk in je mond. En de kerstbuche is ongelooflijk lekker."
Voor kerstavond zelf heeft Voste nog geen plannen. “Misschien ga ik nog naar de kerk in Sint-Gillis, ik weet het nog niet. Ik ben al heel blij dat ik hier vandaag aanwezig kon zijn.”
Céline Deleenaire wil volgend jaar in ieder geval opnieuw van de partij zijn. “Vandaag heb ik ook geholpen met het leggen van het bestek en ik ben daar heel minutieus in: ik leg de messen en vorken tot op de millimeter – zoals mijn mama me dat leerde. Zelfs als ik volgend jaar misschien geen begunstigde meer zou zijn van Doucheflux, zou ik graag nog komen. Het is gewoon erg fijn om samen te zijn.”
Lees meer over: Brussel , Sint-Gillis , Samenleving , Doucheflux , Les Gastrosophes