Kaarsjes en Marokkaans gebak, gospelgezang of toch traditioneel Latijn? Tussen de 102 kerstdiensten die vandaag in Brussel plaatsvinden, zit voor ieder wat wils.
Kerstvieringen op z’n Brussels
Afgelopen weekend bleek dat bijna 600.000 Belgen vorig jaar een katholieke kerstviering in een parochiekerk bijwoonden. De middernachtmis op kerstavond was daarbij duidelijk populairder dan de dienst op kerstdag zelf.
Specifiek voor Brussel heeft de bisschoppenconferentie geen aparte cijfers. “Maar in vele kerken zijn er druk bijgewoonde middernachtmissen en dagmissen op Kerstmis. In 24 verschillende talen,” zegt woordvoerder Geert De Kerpel. Ook het Dekenaat Brussel-Centrum is ieder jaar tevreden over de opkomst: “In Brussel zitten de kerken iedere kerst vol.”
Filippijns
Volgens het katholieke centrum Brussel Onthaal – Open Deur vinden er in Brussel doorheen kerstavond precies 102 misvieringen plaats. Rooms-katholieke diensten, maar ook bijvoorbeeld Grieks-orthodoxe of Syrisch-Maronitische liturgieën. De katholieke diensten komen bovendien vanuit verschillende gemeenschappen, van Vietnamees en Filippijns tot Pools en Haïtiaans.
Wie liefst stipt om middernacht de mis bijwoont, kan terecht in tien verschillende kerken, onder andere in de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal. Hier vind je ook een overzicht van misdiensten in het Nederlands en in het Frans, en in andere talen.
Zaklamp meebrengen
Een middernachtmis enkel bij kaarslicht, het is ondertussen een jaarlijkse traditie in de parochie van Jette. Voor de dienst is er een koud buffetje in De Pastorie, daarna kan iedereen samen de kaarsjes aansteken in de Sint-Pieterskerk. Wie de liederen niet vanbuiten kent, neemt wel best een zaklamp mee.
Opvallend: na de middernachtdienst voorziet de plaatselijke moslimgemeenschap nog thee en gebak voor de kerkgangers. “Die samenwerking is toch al twee jaar bezig,” zegt pastoor Dirk Vannetelbosch. “De imam en de mensen van de moskee zijn ondertussen echt onze copains geworden. Dat is begonnen na de aanslagen in Brussel. De imam had toen voorgesteld om ons te vergezellen in de kerk, als geruststelling voor onze gelovigen. En dat is blijven duren.”
Zingen en dansen
Als het wat meer mag swingen, kan je terecht in de Sint-Jan-de-Doperkerk in Sint-Jans-Molenbeek. Daar treedt vanavond om 20.00 uur en morgen het gospelkoor African Joys op. “Het gospelkoor bezingt niet alleen het lijden van de mensen,” zegt pastoor Aurélien Saniko, van Kameroense afkomst. “Door samen te zingen en te dansen, ter ere van God, kunnen mensen het lijden van hun dagelijks leven even vergeten.”
En die ambiance is echt niet exclusief voorbehouden aan de Afrikaanse gemeenschap. “In mijn kerk zitten ieder jaar ook mensen van Belgische origine of pakweg Poolse en Italiaanse gemeenschappen. De weerspiegeling van Molenbeek, quoi,” aldus Saniko.
Mysterie bewaren
Het andere uiterste vind je in de Miniemenkerk: een traditionele Romeinse middernachtmis, in het Latijn. “Het is nog maar het tweede jaar dat we dit organiseren,” zegt priester Hervé Hygonnet van de Fraternité Saint Pierre. “Vorige keer zat er toch 80 man, wat niet slecht is voor een eerste keer.”
Een Romeinse mis gaat om veel meer dat een liturgie in het Latijn, vervolgt Hygonnet. “Heel het verloop van de mis is anders, op de traditionele manier zoals voor de hervorming van 1970. En wat dat Latijn betreft: we voorzien een vertaling voor wie de tekst wil volgen.”
“Maar een mis hoef je niet woord voor woord te volgen. Het gaat ook om het mysterie bewaren. En vooral met je hart aanwezig zijn.”
Brusselse kerst
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brusselse kerst , middernachtmis , kerstavond , Dirk Vannetelbosch , Aurélien Saniko , Hervé Hygonnet , gospel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.