Kit voor huwelijksmigranten doet ook Brussels stof opwaaien

© brusselnieuws.be
09/05/2012
Minister van Integratie Bourgeois (N-VA) wil huwelijksmigranten voorbereiden op hun komst naar Vlaanderen en Brussel. De brochure en dvd krijgen echter veel kritiek. "Misschien moeten we dan ook de vele gevallen van pedofilie vermelden", zegt Fouad Ahidar (SP.A), die de brochure stigmatiserend vindt. Inburgeringsbureau Bon verdedigt het initiatief.

Elk jaar komen er 2.500 Marokkanen naar Vlaanderen en Brussel via gezinshereniging, vaak huwelijksmigratie. Om ervoor te zorgen dat zij met de juiste verwachtingen migreren, ontwikkelde het departement Inburgering in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting een informatiepakket. Wie een visum krijgt, ontvangt zo'n pakketje. Later volgt ook een Russische en een Turkse versie van de kit.

Daarin staat naast praktische inlichtingen ook veel informatie over de Vlaming, en de normen en waarden die in Vlaanderen heersen. Zo is de Vlaming volgens de brochure erg gesteld op stilte na tien uur 's avonds, houdt hij niet van onverwacht bezoek en leeft hij niet op straat maar vooral thuis. Hij hecht groot belang aan stiptheid. Vlamingen wonen bovendien niet samen met hun volwassen kinderen, en "het leven in Vlaanderen is duur. In de meeste gezinnen werken beide partners om alles te kunnen betalen. Daarom is het heel belangrijk dat u werk zoekt", aldus de brochure.

Er zijn ook een heel aantal richtlijnen en raadgevingen. Sommige daarvan stuiten mensen van Marokkaanse oorsprong tegen de borst. "Iemand discrimineren of kwaad doen omdat hij anders is, is strafbaar. Iemand psychisch of lichamelijk pijn doen, ook uw partner of uw kinderen, is verboden", staat er onder andere. En uw godsdienst opdringen aan anderen mag ook niet.

Pedofilie
Brussels parelementslid Fouad Ahidar (SP.A) vindt de brochure een regelrechte schande. "De minister was beter eerst eens naar Marokko gegaan om te zien hoe de situatie daar de laatste jaren geëvolueerd is. Nu veralgemeent hij en schoffeert hij een hele bevolkingsgroep", vindt hij.

"Het is natuurlijk een beetje overtrokken, maar misschien kunnen we dan beter ook de vele pedofilieschandalen in België vermelden. De minister gebruikt immers toch graag anekdotes en incidenten om een hele bevolking te stigmatiseren? Het ergste is nog die passage over mishandeling. Zullen we het ook eens hebben over de 16 procent Belgische vrouwen die mishandeld worden? En over de mensen die hier ook 'op straat leven', maar dan letterlijk?"

Ahidar is er wel voorstander van om migranten op hun rechten en plichten te wijzen. "De taal leren moet, en ik ben ook voorstander van een inburgeringscursus zoals in Vlaanderen. Ze zijn welkom om een bijdrage aan onze welvaart te leveren. Maar gaan vertellen dat wij weten hoe we moeten leven en zij niet, dat vind ik erover."

Bloemkool met witte saus
Ook zijn SP.A-collega Elke Roex vindt de hele brochure nogal chlichématig. "Over Marokkanen, maar ook over Vlamingen. De Vlaamse cultuur wordt voorgesteld als een monocultuur. Vlamingen leven zogezegd niet op straat, maar in mijn tuinwijk staan we net vaak buiten met elkaar te praten."

Parlementslid Els Ampe (Open VLD) reageert op Twitter. "Laat ik vanavond eens op straat hangen en me morgen eens goed omdraaien... of ben ik dan niet meer goed ingeburgerd?"

"Wat mij betreft is dit het equivalent van de spreekwoordelijke vraag naar het recept van bloemkool en patatten in witte saus uit het verleden", zegt de Antwerpse politica Meryem Almaci (Groen) op haar Facebookpagina.

Verwachtingen
Erik De Jonge van het Brusselse inburgeringsbureau Bon verdedigt de brochure. "Veel mensen komen met verkeerde verwachtingen naar België en raken eenmaal hier snel gedesillusioneerd", zegt hij aan FM Brussel vanuit Rabat, waar hij met minister Bourgeois het starterspakket voorstelt. Hij vindt de brochure ook niet betuttelend, al kan hij de reacties begrijpen. "Dit pakket is niet voor de hoogstgeschoolden bestemd, want die vinden hun weg wel. We wilden op een licht verteerbare manier zo veel mogelijk informatie weergeven."

"Veel citaten komen ook letterlijk uit getuigenissen van migranten die hier al een tijdje wonen. Die zijn niet geënsceneerd en we hebben die dan ook gewoon meegegeven. Een Marokkaanse dame zegt bijvoorbeeld dat Belgen heel vroeg opstaan, soms om drie uur, en dat je nog eens omdraaien in bed niet kan, maar dat is natuurlijk niet representatief voor heel het land. Ik sta ook niet om drie uur op."

Strengere wet
Het aantal gezinsherenigingen is de laatste maanden trouwens gedaald na de verstrenging van de wet in september. Die stelt onder andere bepaalde inkomensvoorwaarden aan mensen die met een partner van buiten de EU willen trouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni