Minder gezinsherenigers na verstrenging wet

© brusselnieuws.be
11/01/2012
De nieuwe wet op de gezinshereniging, die drie maanden geleden door het federale parlement van lopende zaken werd goedgekeurd, levert resultaten op. Maandelijks krijgen 400 à 500 kandidaten minder een visum.

Dat blijkt uit statistieken van de Dienst Vreemdelingenzaken die De Standaard kon inkijken.

De wet ging op 22 september van kracht. Sinds oktober is er een duidelijke daling vast te stellen in het aantal goedgekeurde visumaanvragen voor gezinsherenigers. Het aantal afgekeurde aanvragen klom voor het eerst boven het aantal goedkeuringen.

"Voor de stemming hadden we een weigeringspercentage van 25 tot 30 procent, nu zitten we aan 55 tot 60 procent," zegt Freddy Roosemont, directeur-generaal van Vreemdelingenzaken, aan FM Brussel. "Dat zal gemakkelijk per maand 400 tot 500 minder goedkeuringen opleveren."

Gezinshereniging was tot hiertoe het belangrijkste migratiekanaal naar België, met elk jaar ongeveer 40.000 migranten: partners, maar ook familieleden. Brussel ontving sinds 2008 ongeveer 13.000 huwelijksmigranten, vooral Marokkaanse vrouwen.

"De visa-cijfers zeggen niet alles, omdat niet alle gezinsherenigers een visum hoeven aan te vragen. Maar het gaat wel over de meest problematische groep," zegt Roosemont aan De Standaard.

Financieel
De daling is vooral te wijten aan de strengere financiële voorwaarden die de wet heeft geïnstalleerd. Wie een partner of ander familielid wil laten overkomen, moet bewijzen over huisvesting en voldoende bestaansmiddelen te beschikken: 120 procent van het leefloon of 1.231 euro.

"Dat kunnen velen niet," zegt Roosemont. "Al is het niet altijd duidelijk of ze die middelen niet hebben, of niet willen aantonen dat ze die hebben. Misschien spelen velen nog geen open kaart."

Ouders en grootouders kunnen sinds september ook niet meer overkomen, en aanvragers moeten minstens 21 jaar oud zijn.

Ondertussen lopen bij het Grondwettelijk Hof enkele procedures tot schorsing en vernietiging van de wet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni