| Koning Filip ter gelegendheid van zijn 62ste verjaardag.

Koning Filip bezoekt daklozenopvangcentrum Rode Kruis in Schaarbeek

© Belga
10/01/2024

Koning Filip heeft woensdagnamiddag samen met federaal minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Armoedebestrijding, Karine Lalieux (PS) het daklozenopvangcentrum van het Rode Kruis in Schaarbeek bezocht.

In het Train Hostel naast Train World worden momenteel 110 Brusselse daklozen te slapen gelegd, in kader van het koudeplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gecoördineerd door Bruss'Help. Daaronder ook twaalf gezinnen met kinderen of mensen die in de asielprocedure zitten.

De koning had bij aankomst een onderhoud met de medewerkers van het Rode Kruis in het centrum. Vervolgens ging hij met families uit het opvangcentrum in gesprek, onder wie de zeskoppige familie Nunes van Portugees-Congolese afkomst en de familie Krim van Marrokaanse origine. "België is een land dat veel mensen helpt", zo stelde vader Nunes aan koning Filip. Ook voerde de koning een gesprek met Soumanou, een 23-jarige man die de asielprocedure doorloopt, maar geen opvang geniet.

*lees verder onder bericht

Het centrum vangt verschillende daklozen op, onder wie mensen die de asielprocedure doorlopen maar vooralsnog geen opvang genieten, gezinnen die op straat slapen en alleenstaande mannen mét papieren die dakloos of slecht gehuisvest zijn. De koning bedankte ook het Rode Kruis voor de dagelijkse inspanningen die ze leveren in het opvangcentrum. "Bravo voor al wat jullie doen", aldus koning Filip.

Opvang geweigerd?

Ook federaal minister Lalieux vindt het belangrijk dat het staatshoofd een bezoek brengt aan de opvangcentra. "Het is belangrijk dat de koning dit centrum bezoekt, want het toont aan dat hij begaan is met alle mensen die dagelijks inspanningen leveren op het terrein", zegt Lalieux. "Het is belangrijk om solidariteit te tonen met de daklozen."

In Elsene eiste de vrieskou dinsdagavond mogelijk een eerste dodelijk slachtoffer. "Dit is een drama", stelt Lalieux. "Het Brussels gewest heeft maatregelen in eerste lijn genomen, de federale regering in tweede lijn", meent Lalieux.

Volgens Lalieux zal verder onderzoek moeten uitwijzen wat er precies gebeurd is. "Het kan zijn dat deze man de opvang heeft geweigerd", zo stelt ze.

Volgens Lalieux moeten ook in de toekomst dergelijke noodopvangcentra geopend blijven worden, "maar op het nationale niveau werken we ook aan 'Housing First'-maatregelen. Dat is een structurele maatregel die daklozen en slecht gehuisveste personen begeleid naar een woonst. Zij worden gedurende maanden of zelfs jaren ondersteund door psychologen, sociaal werkers en dokters", duidt Lalieux.

Daarenboven is één van de prioriteiten van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie om tegen 2030 de dakloosheid in Europa uit te roeien.

Brusselse opvanghuizen

In totaal zijn er het hele jaar door 5.045 opvangplaatsen in Brussel voorzien, waarvan 3.084 noodopvangplaatsen. Verder zijn er ook 937 plaatsen in projecten voor tijdelijke bezetting van leegstaande gebouwen en 1.024 plaatsen in Brusselse opvanghuizen.

In totaal leven er iets meer dan 7.000 daklozen en slecht gehuisveste personen in de Brusselse straten. Deze laatste cijfers komen uit de tweejaarlijkse telling die door Bruss'Help wordt gecoördineerd.

De toewijzing van de daklozen overheen de verschillende opvangcentra, waaronder de centra van Samusocial en het Train Hostel in Schaarbeek, verloopt via het gratis permanentienummer van Samusocial: 0800/99.340.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni