Kotkamer moet minstens 12 vierkante meter groot zijn
Lees ook: Brusselse woontour op maat van studenten
Brussel telt maar liefst 25 instellingen van hoger onderwijs. De meeste daarvan liggen in het centrum en hebben geen eigen campus. In de zoektocht naar een geschikte verblijfplaats komen de meeste studenten dan ook op de privémarkt terecht. De kwaliteit van de koten laat echter vaak te wensen over omdat de vraag groter is dan het aanbod.
Het Brusselse stadsbestuur heeft nu enkele aanbevelingen uitgewerkt om toekomstige bouw- en/of aanpassingsprojecten voor studentenwoningen strenger te reglementeren.
Volgens de nieuwe regels moet elke individuele woning een totale minimumoppervlakte hebben van 22 vierkante meter. De bewoonbare ruimte moet een keuken (minimaal 18 vierkante meter) bevatten en een vertrek met een douche, een toilet en een wastafel.
Collectieve woningen mogen maximaal 12 kamers tellen per wooneenheid en moeten over gemeenschappelijke ruimten beschikken, zoals een living of keuken. De oppervlakte van die gemeenschappelijke ruimten hangt af van het aantal studenten (van 20 vierkante meter voor 2 tot 4 personen tot minstens 28 vierkante meter voor 11 tot 12 personen), terwijl de kamers een minimale oppervlakte moeten hebben van 12 vierkante meter. Bovendien moet de eigenaar in die collectieve woningen ook een douche en wc installeren voor minstens drie bewoners.
Collectieve woningen voor meer dan 50 studenten moeten beschikken over een conciërgewoning en een ontspanningsruimte waarvan de oppervlakte in verhouding staat tot het aantal studenten dat er verblijft.
Tot slot moet er een partnerschapsovereenkomst gesloten worden met een hogeschool of universiteit zodra er een dossier stedenbouwkundige vergunning wordt opgemaakt.
"Privé-eigenaars willen in de eerste plaats een zo groot mogelijk rendement behalen per vierkante meter", weet Ceux. "Maar studenten moeten over een kwalitatieve leefruimte kunnen beschikken met al het nodige comfort, zowel om te studeren als om zich te ontspannen. We besteden daar des te meer aandacht aan omdat we steeds meer projectaanvragen krijgen van dit type."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.