De 65 personen die al bijna tien jaar met toestemming het pand aan de Koningsstraat 123 kraken, moeten eind oktober het gebouw verlaten. Maar de zoektocht naar een nieuwe bestemming verloopt bijzonder moeizaam. “We worden simpelweg over het hoofd gezien”, zegt Koen Berghmans van de vzw Woningen 123.
Krakers Koningsstraat vinden geen nieuw onderdak
In april lanceerde de krakersvzw Woningen 123 nog een campagne om hun zoektocht naar een alternatief voor hun onderkomen in de Koningsstraat 123 nieuw leven in te blazen. Projectontwikkelaar Upgrade Estate maakte een jaar geleden bekend dat het daar eind oktober zou starten met de bouw van studentenvoorzieningen.
150 brieven, maar altijd 'njet'
De bewonersgemeenschap kreeg een jaar om een nieuwe locatie te zoeken voor de 65 personen, waarvan 55 volwassenen en 10 kinderen, die er nu verblijven. “Die termijn was op voorhand afgesproken met Upgrade Estate en daar houden we ons ook aan. We zijn altijd een betrouwbare partner geweest en dat zal nu niet anders zijn”, vertelt Koen Berghmans van vzw Woningen 123.
"Het doet pijn om te zien hoe er altijd maar weer wordt gekozen voor iemand anders"
“Nadat het nieuws bekend raakte, zijn we onmiddellijk op zoek gegaan naar mogelijke alternatieven. Daarvoor schreven we meer dan 150 brieven naar eigenaars van leegstaande gebouwen, fabriekspanden en bureauruimtes. Verschillende keren hebben we ook onze kandidatuur gesteld bij projectoproepen waar naar een tijdelijke invulling voor een toekomstige werf werd gezocht. Ook met het stadsbestuur hebben we meermaals overleg gepleegd", zegt Koen Berghmans van de vzw Woningen 123.
"Maar we worden simpelweg over het hoofd gezien. Blijkbaar speelt het sociale aspect van onze organisatie helemaal geen rol bij het nemen van een beslissing." Want samen met de functie die het kraakpand vervult als platform voor culturele activiteiten, is het pand aan de Koningsstraat in de eerste plaats een sociaal voelende plek. “Er slapen in Brussel nog elke nacht mensen op straat. Dankzij de opvang in de Koningsstraat zijn dat er toch al 65 minder”, aldus Berghmans.
“Kraken is de oplossing voor wie in het gat valt tussen de overvolle wachtlijsten voor een sociale woning en de opvangcentra van daklozenorganisatie Samusocial. We zijn hier nu trouwens een film aan het opnemen waar ook de Belgische rapper Baloji een rol in speelt. Het toont nog maar eens aan waarom deze vorm van samenleven niet mag verdwijnen in een grootstad als Brussel.”
Anti-kraakwet
Toch wordt krakers het leven alsmaar moeilijker gemaakt. In oktober vorig jaar werd de anti-kraakwet gestemd die van de praktijk een strafbaar feit maakte. ‘Voor die wet er kwam, gebeurde het vaak dat er via bemiddeling van de vrederechter tussen de eigenaar en de krakers alsnog een akkoord uit de bus kwam. Maar door het kraken te criminaliseren wordt dat proces bemoeilijkt”, zegt Berghmans.
“Nochtans bewijzen wij dat georganiseerd kraken wel degelijk werkt. Wij hopen dat er snel een institutioneel kader komt waarbinnen wij opnieuw op een eerlijke manier kunnen onderhandelen met eigenaars van potentiële verblijfplaatsen.”
De organisatie heeft nog twee maanden om een nieuwe bestemming te vinden, maar als dat niet lukt zal het opnieuw illegaal gaan kraken. “Wat moeten we anders doen, op straat slapen?"
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , vzw Woningen 123 , Koningsstraat , kraken , kraakpand
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.